Apple příští rok plánuje vstoupit do nové kategorie produktů a uvede na trh svůj první headset. Zprávy naznačují, že nadcházející headset bude podporovat technologii AR i VR a že bude mít funkce, které zastíní konkurenční produkty.



V dnešním článku si ukážeme 10 funkcí, které AR/VR headset budou odlišovat od konkurence.

4K Micro-OLED displeje

Headset bude obsahovat dva mikro-OLED displeje s vysokým rozlišením 4K od Sony, které mají údajně mít až 3000 pixelů na palec. Ve srovnání, nový špičkový headset Quest Pro od společnosti Meta má LCD displeje, takže Apple bude nabízet mnohem pokročilejší technologii. Headset bude blokovat periferní světlo a kvalita zobrazení bude upravena pro periferní vidění, aby se snížil výpočetní výkon nezbytný pro provoz zařízení.

Více než deset kamer

AR/VR headset bude obsahovat více než deset kamer, které zachytí pohyb a převedou pohyb reálného světa na pohyb virtuální. Říká se, že bude mít dvě kamery směřující dolů, aby zachytily konkrétně pohyb nohou, což bude jedinečná funkce, která umožní přesnější sledování pohybu. Kamery budou schopny přesně mapovat prostředí, detekovat povrchy, hrany a rozměry v místnostech, stejně jako osoby a další předměty. Kamery mohou také být schopny dělat věci, jako je vylepšení malého písma a budou schopny sledovat pohyby těla.

Skenování duhovky

Pro soukromí a bezpečnost bude AR/VR headset obsahovat skener duhovky, který dokáže číst vzor oka uživatele, což umožňuje použití skenování duhovky místo hesla a pro ověření platby. Skenování duhovky na AR/VR headsetu bude podobné Face ID a Touch ID na ‌iPhonu‌, ‌iPadu‌ a Macu. Mohlo by to umožnit dvěma lidem používat stejný headset a je to funkce, která není k dispozici u konkurenčních zařízení, jako je nový Quest Pro od společnosti Meta.

Sledování výrazu obličeje

Kamery v AR/VR headsetu budou schopny interpretovat výrazy obličeje a převést je na virtuální avatary. Pokud se tedy ve skutečném životě usmíváte nebo mračíte, váš virtuální avatar se bude v různých aplikacích projevovat stejným způsobem, podobně jako kamerový systém TrueDepth pracuje s Memoji a Animoji na ‌iPhonu‌ a ‌iPadu‌.

Tenký a lehký design

Apple se zaměřuje na pohodlí a říká se, že AR/VR headset je vyroben ze síťoviny a hliníku, díky čemuž je mnohem lehčí a tenčí než ostatní headsety se smíšenou realitou, které jsou dostupné na trhu. Apple chce hmotnost kolem 200 gramů, což je mnohem lehčí než 722 gramový headset Quest Pro od Meta. V březnu 2021 analytik Ming-Chi Kuo uvedl, že současné prototypy mají kolem 200 až 300 gramů.

Kontrolní metody

3D snímací moduly budou detekovat gesta rukou pro účely kontroly. AR/VR headset bude podporovat Siri jako ostatní Apple zařízení. Apple testoval zařízení podobné náprstku, které se nosí na prstu, ale zatím není jasné, jaké vstupní metody s novým zařízením získáme.

Vyměnitelné čelenky

Síťovaná tkanina za okuláry zajistí pohodlné nošení headsetu a bude mít na výběr vyměnitelné čelenky podobné řemínkům pro Apple Watch. Říká se, že jedna čelenka poskytuje technologii podobnou prostorovému zvuku, zatímco druhá poskytuje extra výdrž baterie.

Jedinečné aplikace

Headset poběží na novém operačním systému s názvem rOS, neboli „Reality OS“. Apple navrhuje unikátní aplikace vytvořené speciálně pro virtuální realitu. Apple prý plánuje zážitek podobný VR FaceTime s Animoji, kde byste místo osoby samotné mohli vidět 3D Animoji nebo Memoji. Výše zmíněná detekce výrazu obličeje by umožnila číst výrazy a rysy obličeje, které se shodují v reálném čase pro realistický zážitek z chatování.

Čip Apple Silicon

Zprávy naznačují, že Apple se chystá použít dva čipy M2 pro AR/VR headset, což umožní lepší výkon než konkurenční produkty. Apple použije špičkový hlavní čip a čip nižší třídy, který bude spravovat různé senzory v zařízení.

Nezávislý provoz

Se dvěma čipy Apple Silicon uvnitř se headset nebude muset při napájení spoléhat na připojení k ‌iPhonu‌ nebo Macu a bude schopen fungovat sám.