Kromě hlavních funkcí obsahuje ‌iOS 16‌ také řadu drobnějších změn, vylepšení a nových funkcí, které pomáhají zlepšit každodenní používání iPhonu. Níže uvádíme 16 skrytých funkcí a změn ‌iOS 16‌, o kterých jste možná nevěděli.



  • Zbavte se duplicitních fotek – Aplikace Fotky vám může dát vědět, pokud máte více duplicitních fotek, a dá vám také možnost je smazat, abyste ušetřili místo. Duplicitní fotografie jsou uvedeny v novém albu „Duplikáty“, které se zobrazí, pokud máte k dispozici duplicitní fotky.
  • Nastavení AirPods – Správa nastavení AirPods je jednodušší díky vyhrazené části, která se objeví v aplikaci Nastavení, když jsou AirPods připojeny. ‌iOS 16‌ také přidává funkci personalizovaného prostorového zvuku, která využívá kameru TrueDepth ke skenování vašich uší a poskytuje jedinečný poslech vyladěný přesně pro vás.
  • Face ID v režimu na šířku – ‌iPhony‌ se systémem ‌iOS 16‌ podporují Face ID v režimu na šířku, což usnadňuje odemykání ‌iPhonu‌, když jej nedržíte ve standardní orientaci na výšku. Tato funkce je omezena na iPhone 13 a novější.
  • Ochrana skrytých a smazaných fotografií – V ‌iOS 16‌ se musíte před přístupem ke skrytým a nedávno smazaným fotoalbům ověřit pomocí Face ID nebo Touch ID. Tím se tato alba v podstatě uzamknou, pokud by někdo získal přístup k vašemu telefonu.
  • Heslo WiFi – V nastavení můžete vidět heslo sítě, ke které jste připojeni.
  • Hmatová odezva pro klávesnici – V ‌iOS 16‌ je k dispozici nastavení klávesnice, které vám umožňuje povolit hmatovou odezvu, kterou lze cítit při psaní. Vibrace jsou pro každé klepnutí na klávesu a nabízejí uživatelům fyzické potvrzení, že bylo klepnuto na písmeno.
  • Kopírování a mazání snímků obrazovky – Když pořídíte snímek obrazovky v systému iOS, kromě možnosti uložit snímek obrazovky do „Fotografie“, uložit jako Rychlou poznámku a uložit do souborů, budete nyní moci „Kopírovat a smazat“. Nová možnost uloží snímek obrazovky do vaší schránky a poté jej odstraní z fotoaparátu, což usnadňuje použití jednorázových snímků obrazovky, aniž by se ukládaly do vašeho zařízení a bylo nutné je později smazat.
  • Možnost smazat aplikace Najít, Hodiny a Zdraví – S iOS 14 umožnil Apple uživatelům smazat některé aplikace, které jsou na ‌iPhonu‌ předinstalované. S ‌iOS 16‌ Apple rozšiřuje počet aplikací, které můžete z telefonu odstranit, na aplikace Najít, Hodiny a Zdraví. Smazané aplikace lze později v případě potřeby znovu stáhnout z App Store.
  • Procento baterie – V ‌iOS 16‌ dává Apple uživatelům možnost zobrazit procento baterie přímo ve stavovém řádku uvnitř ikony baterie, čímž odpadá nutnost přejíždět prstem do Ovládacího centra a kontrolovat stav baterie. Přepínač procenta baterie není k dispozici na všech iPhonech.
  • Použijte Siri k zavěšení hovoru – Nové nastavení umožňuje uživatelům používat Siri k zavěšení aktivního hovoru.
  • Zabránění náhodnému ukončení hovoru – Uživatelé budou mít nyní možnost deaktivovat boční tlačítko, aby ukončil aktivní hovor. V předchozích verzích iOS by stisknutí bočního tlačítka a zamknutí ‌iPhonu‌ během hovoru okamžitě ukončilo hovor.
  • Celoobrazovkový hudební přehrávač – Když posloucháte skladbu z ‌Apple Music‌, Spotify nebo jiných hudebních aplikací třetích stran, stiskněte na obrázku alba na uzamčené obrazovce z nabídky Právě hraje vstoupíte do zcela nového vzhledu přehrávače. Klepnutím na obrázek alba na celé obrazovce minimalizujete Přehrávání.