Zbývá ještě spousta času, než v září 2023 Apple představí řadu iPhone 15, ale už měsíce slýcháme informace o tom, co by mohly obsahovat. V dnešním článku se podíváme na to, co by tato zařízení mohla nabídnout, včetně funkcí, po kterých mnoho uživatelů touží roky.



Port USB-C

Očekává se, že rok 2023 bude znamenat konec Lightning portu pro ‌iPhone‌, kdy Apple přejde na USB-C. To znamená, že svůj Mac, iPad a ‌iPhone‌ budete moci nabíjet pomocí stejného konektoru. iPhony prodávané v Evropě musí mít do roku 2024 porty USB-C, takže Apple musí buď provést změnu designu, nebo vytvořit speciální iPhony pro Evropu. Apple potvrdil, že bude respektovat předpisy, a zprávy naznačují, že Apple provede změnu v roce 2023.

Tačítka hlasitosti a napájení

Analytik Ming-Chi Kuo nedávno řekl, že Apple by mohl do řady iPhone 15 přidat tlačítka pro ovládání hlasitosti a napájení, která by byla podobná trackpadu na Macech a tlačítku Home Button na ‌iPhonu‌ 7. Haptická zpětná vazba by napodobovala pocit stisknutí tlačítka a nahradila by mechanické stisknutí tlačítka. Použití takových tlačítek by pravděpodobně chránilo před vniknutím vody a mohlo by umožnit lepší odolnost vůči vodě.

Dynamic Island pro všechny modely

Apple představil Dynamic Island pro iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max, zatímco levnější modely ‌iPhone 14‌ nadále používají zářez. S ‌iPhone 15‌ se očekává, že celá řada bude obsahovat ‌Dynamic Island‌.

Stejné velikosti

Zatím jsme neslyšeli zprávy o významných designových změnách pro řadu ‌iPhone 15‌, takže to vypadá, že budou k dispozici ve stejných velikostech. ‌iPhone 15‌ a iPhone 15 Pro budou mít úhlopříčku 6,1 palce a ‌iPhone 15‌ Plus a iPhone 15 Pro Max budou mít úhlopříčku 6,7 palce.

Technologie periskopických čoček

O práci na technologii periskopických čoček slýcháme už roky a rok 2023 může být rokem, kdy bude představena. Objektivy, které již používají někteří výrobci chytrých telefonů se systémem Android, mají možnosti optického zoomu, které přesahují rozsah zoomu dostupný u standardního teleobjektivu. S periskopickou čočkou by iPhone mohl nabídnout 5x nebo dokonce 10x optický zoom, oproti 3x u současných modelů ‌iPhone 14 Pro‌.

Změna názvu?

Mark Gurman z Bloombergu řekl, že Apple by mohl nahradit „Pro Max“ novým špičkovým „Ultra“ modelem.

3nm čip A17

Modely ‌iPhone 15‌ Pro mohou být prvními, které budou obsahovat 3nm čip od dodavatele Apple TSMC. Očekává se, že 3nm čipová technologie zvýší výkon zpracování o 10 až 15 procent a zároveň sníží spotřebu energie až o 30 procent.