Apple dnes oficiálně spustil novou funkci Tíseň SOS přes satelit, která je k dispozici pro modely iPhone 14 a v dnešním článku si ukážeme, jak funguje. Funkce je zatím k dispozici pouze pro uživatele v USA.



Funkce Tíseň SOS přes satelit je navržena tak, aby uživatelům umožnila připojit se k tísňovým službám, když není k dispozici mobilní nebo WiFi připojení, například při pěší turistice, kempování nebo jízdě v odlehlých oblastech. Je to funkce, kterou lze použít pouze v případě, že nemáte připojení a pokoušíte se volat nebo odeslat textovou zprávu, ale iOS obsahuje demo verzi, takže se s ní uživatelé mohou seznámit, aniž by museli uskutečnit tísňové volání. V části Nastavení > Tíseň SOS je k dispozici nová sekce Tíseň SOS přes satelit s možností „Vyzkoušet demo“.

Abychom rychle získali pomoc, funkce začíná položením řady otázek o vaší situaci, například zda jste se ztratili, měli jste nehodu nebo jste zraněni. Tyto informace spolu s vaším zdravotním ID (pokud je aktivováno) a polohou jsou odeslány místním pohotovostním službám. Informace jsou zasílány prostřednictvím rozhraní textových zpráv, které umožňuje záchranářům psát si s vámi, aby získali informace potřebné pro záchranu. Pokud jste například při dopravní nehodě, záchranáři vás mohou požádat o další podrobnosti o místě, úrovni baterie vašeho iPhonu, co se stalo a další.

Uvidíte pokyny, zda odbočit doleva nebo doprava, abyste se připojili k satelitu, a na obrazovce budete upozorněni, když budete mít špatné připojení, a kroky, které můžete podniknout k jeho zlepšení, například přesun na místo s lepším výhledem na oblohu. Pokud není silné připojení, může trvat několik minut, než se textové zprávy budou odesílat, ale cílem‌ je nasměrovat vás na ideální místo pro komunikaci. Funkce je omezena na nouzové textové zprávy a nelze ji použít pro textové zprávy přátelům a rodině. Tato funkce však může upozornit vaše nouzové kontakty, pokud voláte o pomoc přes satelit, a lze ji také použít k aktualizaci vaší polohy pomocí funkce Najít, když nemáte mobilní nebo WiFi připojení.