Plán společnosti Apple zaplatit 50 milionů dolarů za urovnání dlouhotrvajícího soudního sporu ohledně vadné motýlí klávesnice dnes byl předběžně schválen od kalifornského federálního soudce.



Odškodnění bude zahrnovat poplatky za právní zastoupení ve výši 13,6 milionu dolarů, náklady na soudní spory až do výše 2 milionů dolarů a náklady na urovnání ve výši 1,4 milionu dolarů, přičemž zbytek bude rozdělen členům. Žaloba byla podána v roce 2018 a týká se zákazníků v Kalifornii, na Floridě, v Illinois, Michiganu, New Jersey, New Yorku a Washingtonu, kteří si stěžovali, že Apple si byl dobře vědom chybného mechanismu klávesnice používaného v MacBooku Pro v letech 2015 až 2019. Žaloba tvrdila, že Apple před spotřebiteli zatajil závadu, aby mohl zařízení nadále prodávat.

Tisíce lidí narážely na problémy s lepivými klávesami a klávesami, které selhaly, když se do mechanismu dostal prach a jiné částice. Apple nakonec v červnu 2018 spustil program oprav. Apple se pokusil vytvořit motýlkový mechanismus, aby byl odolnější, takže celkem existovaly tři generace motýlkových klávesnic, ale všechny byly náchylné k selhání, poté společnost musela nahradit motýlkové klávesnice spolehlivějšími klávesnicemi s nůžkovým mechanismem. Apple původně souhlasil s urovnáním sporu v polovině roku 2022, ale nyní obdržel předběžné schválení od soudce, který na případ dohlíží.