Populární nástroj pro převod videa HandBrake byl tento týden aktualizován s několika významnými vylepšeními. Mezi nové funkce patří podpora pro kódování videí pomocí 10bitových kodeků AV1 a VP9 a mnoho dalších nových funkcí a optimalizací.



HandBrake je oblíbeným nástrojem pro ty, kteří chtějí převést existující videozáznamy do úsporných formátů pro sledování na zařízeních iOS, s předvolbami pro vše od iPhonu po Apple TV. Je zdarma, podporuje Mac, Windows a Linux – a je open source. S verzí 1.6.0 dostal HandBrake řadu vylepšení. Například nyní podporuje AV1, VP9 10bitové, NVENC HEVC 10bitové a VCN HEVC 10bitové kódování videa. Aktualizace také přidává podporu vysoké bitové a barevné hloubky různým kodérům a filtrům a také novým předvolbám 4K AV1 a 4K HEVC.

HandBrake nyní funguje s OpenBSD, zatímco verze pro Mac získala podporu Quick Look a překlady do více jazyků. Jedna věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že v roce 2017 byla webová stránka, která poskytovala odkaz ke stažení HandBrake, infikována trojským koněm, který umožnil aplikaci root přístup. To znamená, že důrazně doporučujeme stáhnout aplikaci přímo z GitHubu. Tam také najdete úplné poznámky k vydání aktualizace.