Rozšíření výroby iPhonů v Indii je jedním z klíčových způsobů, jak se Apple snaží snížit svou závislost na Číně. Zpráva ale naznačuje, že drobní farmáři a místní úředníci by mohli společnosti zkomplikovat život.



Konkrétně to naznačuje, že nákup pozemku potřebného pro další montážní závody by se mohl ukázat jako problematický. Apple postupně diverzifikoval svůj dodavatelský řetězec s montážními závody v Indii, Vietnamu, Indonésii a jinde. Zejména při výrobě iPhonů ale zůstává obrovsky závislý na Číně. Nedávné odhady naznačují, že 95 % celkové výroby iPhonů stále pochází ze země – přibližně 80 % všech iPhonů je vyrobených v závodě v Zhengzhou. Realizace plánu přesunout výrobu do Indie pravděpodobně závisí na tom, že Indie odstraní překážky.

Potíže s přesunem věcí do země a ze země, rivalita mezi různými částmi vlády a daňová, pracovní a pozemková politika, to vše vedlo k tomu, že se Indie umístila níže než ostatní asijské země, kde probíhá výroba elektroniky. Anupam Manur říká, že Indie se nadále potýká s příliš komplikovanými politikami v oblastech, jako je pracovní právo a daně. Jedním z důležitých ukazatelů je, zda je Indie schopna přepracovat svou politiku v oblasti získávání půdy. Drobní famáři nemusí mít zájem vzdát se svých farem, aby vytvořili místo pro továrnu na telefony, a místní úředníci považují kontrolu nad pozemkovou politikou za způsob, jak uplatnit svůj vliv.