Apple tvrdě pracoval na zvýšení bezpečnosti svých operačních systémů a zařízení, a díky tomu měli hackeři problémy s vytvořením nástroje pro jailbreak pro iOS 15. Ale ti, kteří je používají, mohou nyní slavit, protože tým Palera1n vydal nástroj pro jailbreak kompatibilní nejen s iOS 15, ale také s iOS 16.



Pro ty, kteří to neznají, jailbreak odstraňuje softwarová omezení na zařízeních iOS, takže uživatel může přistupovat k systémovým souborům a upravovat je, což umožňuje všechny druhy úprav, jako jsou vylepšení, motivy a stahování aplikací mimo App Store. Jailbrak, který vytvořil tým palera1n je založen na checkm8, exploitu objeveném již v roce 2019. Tento exploit je považován za neopravitelný, protože byl nalezen v bootromu čipů Apple od A5 po A11 Bionic. Apple samozřejmě může změnit další části systému, aby zabránil hackerům ve využívání tohoto exploitu, ale společnost nemůže udělat nic, aby to na starších zařízeních trvale opravila.

Podle vývojářů, kteří stojí za novým nástrojem, funguje jailbreak s jakoukoli verzí operačního systému od iOS 15.0 po iOS 16.2, která byla pro uživatele vydána tento týden. Není jasné, zda tento nástroj funguje také s nedávno vydanou beta verzí iOS 16.3. Je však třeba poznamenat, že seznam zařízení ovlivněných exploitem checkm8, která podporují také iOS 16, není dlouhý. Pomocí tohoto nástroje můžete jailbreaknout tato zařízení:

  • iPhone 8 a 8 Plus
  • iPhone X
  • iPad 5
  • iPad 6
  • iPad 7
  • iPad Pro (1. a 2. generace)

Tým varuje, že nástroj je stále experimentální a zaměřený na vývojáře. Proces je stále poměrně složitý a vyžaduje počítač s operačním systémem Linux nebo Mac. Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je, že s iOS 16 je v tuto chvíli kompatibilní pouze několik vylepšení. Více podrobností najdete na Github.