S vydáním iOS 16 a macOS Ventura loni na podzim přidal Apple podporu pro přístupové klíče. Nyní tým stojící za aplikací 1Password oznámil, že plánuje vydat aktualizaci s plnou podporou pro přístupové klíče.



To znamená, že od letošního léta si uživatelé budou moci vytvořit a odemknout svůj účet 1Password pouze pomocí přístupového klíče. Přístupové klíče se při vaší autentizaci spoléhají na biometrii kombinovanou s kryptografií veřejného klíče a v žádném okamžiku se nejedná o heslo. Díky heslům jsou uživatelé náchylní k phishingovým útokům, jejich data jsou odhalena při úniku dat a další. Přístupové klíče však tyto problémy řeší tím, že umožňují našim zařízením autentizovat nás. Zde je základní myšlenka, jak to funguje na iPhonu s Face ID:

  • Web nebo aplikace vás požádá, abyste se identifikovali a prokázali svou totožnost.
  • Váš iPhone obdrží tento požadavek a aktivuje Face ID.
    Pokud se váš obličej shoduje, váš iPhone sdělí webu, kdo jste, a že potvrdil vaši identitu.
  • Digitální klíč, který je v tomto procesu vytvořen, je plně šifrován end-to-end a nikdy není uložen na webovém serveru; každý vytvořený přístupový klíč je pro danou aplikaci, webovou stránku nebo službu jedinečný. Použití kombinace biometrických údajů a kryptografického klíče je způsob, jakým proces přístupového klíče zcela odstraní hesla.

Přístupové klíče jsou založeny na otevřeném standardu vyvinutém FIDO Alliance, což znamená, že funguje na všech platformách, včetně iPhonu, iPadu, Macu, webu, Windows a dalších.