Nedávno jsme mohli vidět použití nástrojů AI pro spoustu věcí, jako je generování textu a obrázků z jednoduchých vět. Ale nyní je tu nová aplikace pro macOS s názvem MacWhisper, která využívá technologii OpenAI k přepisu zvukových souborů do textu.



Aplikaci MacWhisper vytvořil Jordi Bruin. Jak již bylo zmíněno, tato nová aplikace je schopna porozumět tomu, co obsahují zvukové soubory, a převést to na text. Aplikace využívá nejmodernější technologii Whisper, která je součástí OpenAI. Veškeré zpracování probíhá lokálně na Macu, což znamená, že vaše zvukové soubory se nikdy neodesílají na online server. Jinými slovy, nikdo nemá přístup k audio souborům, které přepisujete, díky čemuž je celý proces soukromý a bezpečný.

Používání MacWhisper je poměrně jednoduché a intuitivní. Chcete-li získat přepis, stačí přetáhnout zvukové soubory do aplikace. Celý proces je velmi rychlý, a jakmile je přepis k dispozici, můžete text kopírovat a upravovat, nebo dokonce exportovat jako titulky SRT a VTT. Nástroj pracuje se zvukovými soubory MP3, WAV, M4A a také s video soubory MP4. MacWhisper je k dispozici zdarma s nákupem v aplikaci. Nástroj funguje s Macy se systémem macOS Monterey a novějším. Je však doporučeno jej používat na Macu s čipem M1 nebo novějším. Více podrobností naleznete zde.