Apple snížil objednávky displejů pro iPhone 14 Plus na malou část celkových dodávek, protože poptávka je zjevně daleko pod původními očekáváními společnosti Apple.



iPhone 14 Plus nahradil iPhone 13 mini v sestavě kvůli nízké poptávce po menším zařízení. Zdá se však, že problémem nebyla velikost, protože ani nový model si nevede dobře. Podle informací, které poskytl analytik Ross Young na Twitteru, dodávky displejů iPhone 14 Plus klesly téměř na nulu v období, kdy Apple dolaďuje výrobní zakázky tak, aby vyhovovaly chování spotřebitelů. Graf ukazuje mix objednávek displejů pro všechny modely iPhone 14 až do listopadu 2022, kdy iPhone 14 Plus výrazně klesl a poté do ledna zmizel z grafu. Malý kousek zásilek lze vidět v únoru, což ukazuje, že Apple nyní doplňuje zásoby iPhone 14 Plus. To však naznačuje, že po ostatních modelech byla během čtvrtletí mnohem vyšší poptávka.

 

 

Graf také ukazuje, že iPhone 14 Pro a iPhone 14 Pro Max tvoří 75 % dodávek v prosinci a předpokládá se, že do konce února dosáhnou 80 %. Young však sdílel samostatný graf, který ukazuje, že celkové objednávky panelů pro celou řadu iPhone 14 budou v únoru zaostávat za objednávkami panelů iPhone 13.

Není jasné, proč se Apple snaží prodat iPhone 14 Plus, kromě typické historické poptávky po vyšší verzi blíž k uvedení na trh a čím nižší, jak cyklus postupuje. Může to být také proto, že se v podstatě jedná o novou kategorii produktů, která je spojena s cenou řady Pro.

Nízká poptávka po iPhonu není zrovna rozsudek smrti. Apple prodává tak vysoký objem iPhonů, že jeho nejméně prodávané zařízení stále generuje značné příjmy.