Apple včera stáhl aplikaci Damus z App Store v Číně, přičemž vývojáři byli informováni, že aplikace zahrnuje obsah, který je v Číně nelegální. Apple již dříve několikrát odmítl aplikaci ze stejného nesmyslného důvodu.



Aplikace je postavená na Nostr, což je otevřený protokol, který lze použít k vybudování široké škály služeb, ale primární je v současné době možnost jeho použití k efektivnímu vytvoření vlastní sociální sítě podobné Twitteru. Většina sociálních sítí je samozřejmě vytvořena a kontrolována společnostmi. Potřebujete účet a oni rozhodnou, co smí a co nelze zveřejnit. Mohou také sbírat data, která se jim líbí. Nostr je jiný, protože ho nikdo nevlastní ani nekontroluje.

Kdokoli může efektivně zveřejnit zprávu, která je předávána vašim přátelům nebo všem, jak chcete. Damus je aplikace, která vám umožní používat Nostr se vzhledem jako na Twitteru. Apple aplikaci několikrát odmítl a použil pokyny pro kontrolu aplikace, které by se vztahovaly na sociální síť. Ve skutečnosti vše, co Damus dělá, je poskytovat přístup k kanálům Nostr, takže by bylo přesnější považovat to za webový prohlížeč, kde vývojáři nemají žádnou kontrolu ani odpovědnost za obsah těchto kanálů.