Jako uznání dnešního Dne bezpečnějšího internetu Apple zdůraznil softwarové funkce a nástroje společnosti určené k ochraně dětí online, jako je čas u obrazovky a bezpečnost komunikace. Tisková zpráva byla sdílena pouze v Evropě.



Bezpečnost komunikace je volitelná funkce v aplikaci Zprávy na iPhonu, iPadu, Macu a Apple Watch, která je navržena tak, aby varovala děti při přijímání nebo odesílání fotografií obsahujících nahotu. Apple ve své dnešní tiskové zprávě uvedl, že ve spolupráci s místními odborníky tuto funkci rozšiřuje do více regionů po celém světě. V posledních měsících byla funkce dostupná ve Francii, Německu, Itálii a Španělsku poté, co byla dříve spuštěna v USA, Kanadě, Velké Británii, Austrálii a na Novém Zélandu.

Když je tato funkce povolena, fotografie obsahující nahotu jsou rozmazané a dítě bude upozorněno, budou mu poskytnuty užitečné zdroje a bude mu dána možnost poslat zprávu někomu, komu důvěřují, o pomoc. Na své stránce Child Safety Apple ujišťuje, že funkce Bezpečnost komunikace je soukromá a bezpečná: „Aplikace Zprávy analyzuje obrazové přílohy a zjišťuje, zda fotografie obsahuje nahotu, přičemž zachovává šifrování zpráv typu end-to-end. Funkce je navržena tak, aby ze zařízení nikdy neodešel žádný náznak detekce nahoty. Apple nemá přístup ke zprávám a rodičům ani nikomu jinému se neposílají žádná upozornění.“