Google údajně platí Applu část všech příjmů z vyhledávání z Chrome pro iOS v rámci tajné dohody, uvádí nová zpráva, kterou zveřejnila společnost The Register. Google platí Applu přibližně 15 miliard dolarů ročně.



Podle zdroje, který je obeznámen se záležitostí, který hovořil s The Register, Google platí Applu část příjmů z vyhledávání generovaných uživateli Chrome na iOS výměnou za to, že je výchozím poskytovatelem vyhledávání v Safari a další komerční výhody. Vztah mezi Applem a Googlem je předmětem neustálé kontroly amerického ministerstva spravedlnosti a britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA), které se zabývají tajnou dohodou o sdílení příjmů z vyhledávání.

Google platí Applu přibližně 15 miliard dolarů ročně, aby zajistil, že jeho vyhledávač bude výchozí možností na zařízeních Apple, ale nejnovější zpráva, že Google údajně platí Applu za vyhledávání v Chrome pro iOS v rámci dohody o sdílení příjmů z vyhledávání, je nová zpráva. Dohodu o sdílení příjmů prý podrobně zná jen malý počet lidí. Částka, kterou Google platí Applu, a širší podmínky dohody byly odstraněny ze zpráv CMA.