Nová zpráva od Counterpoint Research nabízí pohled na to, kolik stojí Apple vyrobit iPhone 14 Pro Max. I když Apple nezveřejňuje své výrobní náklady na základě jednotlivých zařízení, uvádí celkovou hrubou marži svých produktů.



V 1. čtvrtletí 2023 například Apple uvedl, že hrubá marže jeho produktů byla 37 %. Toto číslo je velmi stabilní, jen s velmi malými výkyvy. Údaje z Counterpoint Research, které viděl 9to5Mac, ukazují, že výroba iPhone 14 Pro Max je pro Apple zhruba o 3,4 % dražší než výroba iPhone 13 Pro Max. Hlavním důvodem je nový 48MP zadní fotoaparát a vždy zapnutý displej. Ceny některých komponentů se letos také snížily, přičemž jeden z nejpozoruhodnějších cenových poklesů měl dopad na Cellular komponenty.

Další informace, které stojí za zmínku:

  • Čip A16 Bionic stojí Apple přibližně o 11 dolarů více než čip A15 Bionic.
  • Výroba 128GB iPhonu 14 Pro Max mmWave stojí Apple 474 dolarů.
  • Výroba 128GB iPhonu 14 Pro Max pod 6 GHz přijde na 454 dolarů.

Apple úzce spolupracuje se svými dodavateli a často dokončuje náklady na komponenty s dostatečným předstihem. Tato čísla také pokrývají pouze materiály a nezahrnují další výrobní náklady, jako je montáž, balení nebo distribuce. Apple samozřejmě vynaložil obrovské množství peněz na výzkum a vývoj, prodej a marketing. Nicméně je obzvláště zajímavé vidět, jak se tyto náklady na komponenty v průběhu času mění a jak ovlivňují ceny pro spotřebitele. Například iPhone 14 Pro Max stojí stejně jako iPhone 13 Pro Max, a to i přes mírné zvýšení ceny komponentů.