V loňském roce Apple představil podporu přístupových klíčů s iOS 16 a macOS Ventura. Tuto technologii vytvořila aliance FIDO ve spolupráci s Apple, Google a Microsoft a jejím cílem je nahradit tradiční hesla novými, bezpečnějšími metodami přihlašování bez hesla.



Nyní podpora přístupových klíčů přichází také do správce hesel NordPass. NordPass, správce hesel vytvořený stejnou společností, která poskytuje populární NordVPN, ve čtvrtek oznámil, že jeho aplikace nyní podporuje přístupové klíče. Ode dneška mohou uživatelé NordPass ukládat a spravovat své přístupové klíče pro použití na kompatibilních webech a aplikacích. Podpora přístupových klíčů byla poprvé představena v lednu a nyní je k dispozici pro jednotlivce i firemní zákazníky. To umožňuje uživatelům přistupovat ke svým přístupovým klíčům napříč různými zařízeními a platformami, na kterých je NordPass k dispozici, včetně iOS, macOS, Windows, Android a Linux.

Aby byl proces používání přístupových klíčů ještě bezproblémovější, NordPass nabízí také integraci přístupových klíčů pro svá rozšíření pro Mozilla Firefox a Google Chrome. V rozšíření pro Safari bude k dispozici koncem tohoto roku. Přístupové klíče se při vaší autentizaci spoléhají na biometrii kombinovanou s kryptografií veřejného klíče a v žádném okamžiku se nejedná o heslo. Díky heslům jsou uživatelé náchylní k phishingovým útokům, jejich data jsou odhalena při úniku dat a další. Digitální klíč, který je v tomto procesu vytvořen, je plně šifrován end-to-end a nikdy není uložen na webovém serveru; každý vytvořený přístupový klíč je pro danou aplikaci, webovou stránku nebo službu jedinečný.