Apple zakoupil službu Primephonic v roce 2021 s příslibem, že v budoucnu vydá novou aplikaci s klasickou hudbou. Po téměř dvou letech Apple konečně potvrdil, že Apple Music Classical bude spuštěna koncem tohoto měsíce.



Ale tato aplikace přichází s několika výhodami. Za prvé, Apple Music Classical je zcela založena na Apple Music. Byla však optimalizována pro klasickou hudbu, takže některé věci v rozhraní byly změněny, jako je typografie, vyhledávání a popisy. Ale jádro aplikace je stejné jako Apple Music, kterou už všichni známe. Ale zatímco Apple Music je předinstalovaná na každém iPhonu a iPadu, protože je součástí systému, Apple Music Classical je samostatná aplikace, kterou lze stáhnout z App Store, jakmile bude k dispozici. Pro uživatele to přináší obrovské výhody.

První výhodou je, že Apple Music Classical bude k dispozici pro širší škálu zařízení Apple. Podle Apple si každý uživatel se systémem iOS 15.4 nebo novějším bude moci stáhnout Apple Music Classical z App Store. Nejen, že uživatelé nebudou muset stahovat celou aktualizaci iOS, aby získali novou aplikaci, ale poběží také na modelech, které nelze aktualizovat na iOS 16, jako jsou iPhone 6s a iPhone 7. Skutečnost, že aplikace bude distribuována prostřednictvím App Store, také umožní společnosti Apple častěji aktualizovat Apple Music Classical opravami chyb a novými funkcemi. Mezitím každá drobná změna, kterou chce Apple provést v aplikaci Apple Music, vyžaduje, aby společnost vydala novou verzi iOS.