Apple pokračuje ve výzkumu technologie snímače otisků prstů pod obrazovkou pro iPhone s cílem znovu zavést Touch ID. Od chvíle, kdy Face ID debutovalo v iPhonu X v roce 2017, byl plán Applu pro Touch ID na iPhonu nejasný.



Není žádným tajemstvím, že Apple pracuje na systému Touch ID navrženém pod displej minimálně od roku 2013, přičemž společnosti bylo v průběhu let uděleno několik patentů. Právě tento týden byl společnosti Apple udělen patent týkající se Touch ID pod obrazovkou, které kombinuje krátkovlnnou infračervenou technologii s optickým zobrazovacím systémem, který může mít více funkcí. Cílem nejnovějšího provedení je nejen přečíst otisk prstu uživatele, když se dotkne displeje, ale také může určit vzor žil, okysličení krve, puls, přítomnost rukavic a vlhkosti.

Navzdory tomu byly nedávné předpovědi, kdy by mohlo být zavedeno Touch ID pod obrazovkou, pokud vůbec, odsunuty. Ve zprávě ze září 2021 Kuo předpověděl, že Apple vydá ve druhé polovině roku 2023 alespoň jeden nový model iPhone se snímačem otisků prstů pod obrazovkou. Ale o sedm měsíců později Kuo řekl, že Apple pravděpodobně nevydá žádné modely iPhonu s Touch ID pod obrazovkou v roce 2023 nebo 2024. Apple testoval snímač otisků prstů pod obrazovkou pro alespoň některé modely iPhone 13, ale zjevně se rozhodl tuto funkci odložit.