Věřte nebo ne, iOS 17 bude vydán za pár měsíců. To představuje největší aktualizaci softwaru společnosti Apple pro uživatele iPhonů a obvykle je plná nových funkcí a změn. V dnešním článku se podíváme na to, co můžeme očekávat.



Kdy Apple vydá iOS 17?

Apple oznámí iOS 17 na WWDC v červnu. WWDC je každoroční vývojářská konference společnosti Apple, kde představuje nejnovější verze svých operačních systémů pro iPhone, iPad, Mac, Apple TV a Apple Watch. Termíny WWDC 2023 ještě nebyly oznámeny, ale konference se obvykle koná během prvního červnového týdne. Letos by pravděpodobně mohla být v týdnu od 5. června.

Zde je rekapitulace toho, kdy Apple v posledních několika letech oznámil WWDC:

  • 2016: 18. dubna
  • 2017: 16. února
  • 2018: 13. března
  • 2019: 14. března
  • 2020: 13. března
  • 2021: 30. března
  • 2022: 5. dubna

Poté, co Apple na červnové WWDC oznámí iOS 17, okamžitě vydá beta verzi pro vývojáře. Někdy v červenci vydá veřejnou beta verzi, kterou si mohou vyzkoušet všichni uživatelé. Poté Apple vydá iOS 17 pro veřejnost někdy v září, pravděpodobně spolu s novými řadami iPhone 15 a iPhone 15 Pro.

Nové funkce iOS 17

Zatímco zprávy o nevydaných zařízeních můžeme vidět několik měsíců občas i roků předem, zprávy o nových softwarech jsou méně časté. Je to proto, že většina zpráv o nových zařízeních pochází z dodavatelského řetězce společnosti Apple, nikoli od společnosti Apple. Společnost je schopna omezit úniky softwaru na minimum, protože jen malý počet lidí ve skutečnosti zná plány společnosti. Nejpozoruhodnější je, že Bloomberg oznámil, že iOS 17 (a další aktualizace) ustupuje do pozadí, protože se společnost zaměřuje na vývoj svých AR/VR headsetů.

AR/VR headset by mohl být také oznámen na WWDC. Předpokládá se, že Apple stahuje zaměstnance z celé společnosti, aby se zaměřil na vývoj headsetu. iOS 17 má údajně kódové označení „Dawn“ a je ve vývoji a testování. Bloomberg říká, že aktualizace může obsahovat méně zásadních změn, než bylo původně plánováno kvůli zaměření na headset.