Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) minulý týden varoval uživatele, aby se kvůli riziku malwaru drželi dál od veřejných USB portů. Kancelář FBI v Denveru (prostřednictvím CNBC) na Twitteru uvedla, že veřejné nabíjecí stanice v hotelech, na letištích a v nákupních centrech mohou být cílem malwarových útoků.



Hackeři se naučili používat veřejné USB porty k zavedení malwaru a monitorovacího softwaru do zařízení, uvedla FBI. Na veřejnosti by si uživatelé měli přinést vlastní nabíječku a kabel USB a místo veřejného portu USB k nabíjení používat elektrickou zásuvku. iPhone a Mac mají bezpečnostní funkci, která zabraňuje použití portu Lightning pro účely přenosu dat, pokud od odemknutí zařízení uplynula více než hodina, ale nebrání to instalaci malwaru, pokud zařízení aktivně používáte a připojíte k veřejnému portu.

Pokud je k přenosu malwaru do počítače, tabletu nebo smartphonu použit veřejný USB port, hackeři mohou získat přístup k citlivým datům na zařízení, získat uživatelská jména a hesla, krást peníze z online účtů a další. Jediným způsobem, jak zůstat v bezpečí, je používat vlastní USB kabel pro nabíjení ve veřejných prostorách. FBI také varuje před používáním veřejné Wi-Fi pro citlivé transakce, otevíráním podezřelých dokumentů, používáním stejného hesla pro všechny účty a klikáním na nevyžádané odkazy v textových zprávách a e-mailech.