Apple dnes oznámil, že funkce Tíseň SOS přes satelit je nyní dostupná v Austrálii a na Novém Zélandu. Tato funkce je k dispozici u všech modelů iPhone 14 a umožňuje uživatelům odesílat textové zprávy tísňovým službám přes satelit, když není k dispozici mobilní síť a Wi-Fi.



Uživatelé mohou také sdílet svou polohu přes satelit v aplikaci Najít. Funkce Tíseň SOS přes satelit je v Austrálii a na Novém Zélandu ve výchozím nastavení povolena na iPhonech se systémem iOS 16.4 nebo novějším. Možnost odeslat textovou zprávu přes satelit se objeví po vytočení 000 v Austrálii nebo 111 na Novém Zélandu mimo dosah mobilní sítě a Wi-Fi signálu. V aplikaci Nastavení v části Tíseň SOS je také ukázkový režim, který uživatelům umožňuje vyzkoušet si funkci, aniž by museli kontaktovat záchranné složky.

Apple říká, že služba je navržena tak, aby fungovala venku, když je jasný výhled na oblohu. Apple varuje, že listí nebo jiné překážky mohou způsobit, že odeslání tísňových zpráv bude trvat déle nebo se je nepodaří odeslat a satelitní připojení nemusí fungovat v místech nad 62° zeměpisné šířky, jako jsou severní části Kanady a Aljašky. Služba je dostupná také v Rakousku, Belgii, Kanadě, Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Portugalsku, Spojeném království a Spojených státech amerických.