Dnes si připomínáme 25. výročí, kdy Steve Jobs představil iMac, počítač, který pomohl Applu k úspěchu po téměř bankrotu na konci 90. let. Původní iMac se vyznačoval barevným, průsvitným designem v době, kdy většina počítačů byla béžová, což dokazuje, že počítače nemusí vypadat nudně.



„Toto je iMac,“ řekl Jobs ve Flint Center v Cupertinu. „Celý produkt je průsvitný. Je do něj vidět. Je to tak skvělé. Máme stereo reproduktory na přední straně. Tady nahoře máme infračervené. CD-ROM mechaniku máme přímo uprostřed. Máme dva konektory pro stereo sluchátka. Máme tu nejlepší myš na planetě.“ Počítač obsahoval 15palcový displej, procesor PowerPC G3, 4GB pevný disk, 32 MB RAM, CD mechaniku, dva USB porty a port Ethernet pro připojení k internetu.

Během posledních dvou a půl desetiletí prošel iMac mnoha designovými změnami, přesunul se na plochou obrazovku a hliníkový kryt. Současný 24palcový iMac má barevný design stejně jako původní model před lety. Apple vydal 24palcový iMac v dubnu 2021 s čipem M1 a ultratenkým designem dostupným v sedmi barvách, včetně zelené, žluté, oranžové, růžové, fialové, modré a stříbrné. Toto je v současné době jediný iMac, který Apple prodává, protože prodej 27palcového iMacu a iMacu Pro s čipy Intel byl v posledních několika letech ukončen.

Podle Marka Gurmana z Bloomberg bude nový iMac vydán nejdříve koncem roku 2023. V únoru uvedl, že Apple nemá v plánu vydat iMac s čipem M2 a čeká na čip M3, který ještě nebyl oznámen. Očekává se, že čip M3 bude využívat 3nm proces TSMC pro výrazné zlepšení výkonu a energetické účinnosti. Společnost TSMC údajně čelila problémům při výrobě 3nm čipů a Gurman řekl, že existuje možnost, že nový iMac nebude vydán dříve než v roce 2024.