Zatímco Osobní hlas byl jednou z nejzajímavějších z připravovaných funkcí zpřístupnění, které Apple oznámil tento týden, možná jste si mysleli, že to není pro většinu lidí relevantní.



Nová zpráva však naznačuje, že bychom ji měli všichni využít, až bude k dispozici. Je to proto, že ztráta schopnosti řeči může nastat velmi náhle v důsledku vážných zdravotních stavů, jako je ALS (amyotrofická laterální skleróza). Než si lidé uvědomí, že potřebují tuto funkci, může být pozdě. Všichni známe syntezátor řeči, který používal zesnulý Stephen Hawking. Dokázal vybrat slova a fráze, ale velmi robotickým hlasem. Dalším velkým pokrokem byla mnohem přirozeněji znějící řeč, jakou používala Siri. Ale nejlepší volbou ze všech pro ty, kteří již nemohou mluvit jasně nebo vůbec, je hlas, který zní stejně jako vy.
To je možné pomocí technologie známé jako hlasová banka. Váš hlas je zaznamenáván, když mluvíte, a počítačový systém vytváří hlas, který zní stejně jako ten váš, tím, že se učí zabarvení, přízvuk, intonaci a další. Nahrávání hlasu je náročné, obvykle vyžaduje, abyste namluvili asi 1 500 frází, a může to být drahé a také časově náročné.

Před čtyřmi lety, když Philip Green nahrál svůj hlas, musel pro tréninkové účely nahrát 1500 frází, což byl náročný úkol, který mu zabral týdny. Chápe tedy, proč by se tomu ostatní mohli vyhýbat. Uživatelé si však nyní mohou vytvořit Osobní hlas čtením náhodného textu k záznamu 15 minut zvuku na iPhonu nebo iPadu. Tato funkce využívá strojové učení na zařízení, aby uchovala informace uživatelů v soukromí a bezpečí, a podporuje Live Speech, takže uživatelé mohou při spojení s blízkými mluvit svým osobním hlasem.

Jedna obava uživatelů, kteří používají hlasovou banku spočívá v tom, že se provádí na serveru. Pokud by byl tento server napaden hackery, vzniká riziko, že se někdo zmocní vašeho hlasového souboru a bude moci volat jako vy. Sarah Herrlinger říká, že společnost si tento druh rizika velmi uvědomovala, a proto veškeré zpracování probíhá lokálně na vašem vlastním zařízení pomocí Neural Engine. Funkce Osobní hlas nejen zkracuje čas a námahu pro ty, kteří již mají diagnostikovaný stav, o kterém je známo, že vede ke ztrátě řeči, ale je dostatečně rychlá, že má smysl, aby to udělal každý jako pojistku.