Apple oficiálně oznámí svou další velkou aktualizaci softwaru pro Apple Watch za méně než měsíc. watchOS 10 podle zpráv přinese řadu zásadních změn a nových funkcí, v dnešním článku se podíváme na to, co lze očekávat.



Podle Marka Gurmana z Bloombergu watchOS 10 přinese řadu významných změn. Gurman ji popsal jako „poměrně rozsáhlou aktualizaci“ zaměřenou na „pozoruhodné změny uživatelského rozhraní“. Zatímco Apple Watch Series 9 přicházející letos na podzim mohou mít poprvé po několika letech lepší výkon, nebudou obsahovat žádné další zásadní změny. To naznačuje, že cílem Applu pro letošní rok je udržet uživatele Apple Watch nadšené ze změn softwaru, nikoli hardwaru.

Podle Bloombergu bude watchOS 10 zaměřen na widgety jako ústřední součást rozhraní Apple Watch. V aktuální verzi watchOS se stisknutím digitální korunky dostanete na domovskou obrazovku Apple Watch. Ve watchOS 10 však Apple testuje, že digitální korunka místo toho otevírá nové rozhraní widgetů.

Pokud vám tento nový systém widgetů zní povědomě, je to proto, že je podobný funkci na prvních Apple Watch. Myšlenkou této funkce, kterou Apple odstranil ve watchOS 3, bylo poskytnout uživatelům snadný přístup k informacím z různých aplikací a služeb. Tato funkce však byla zrušena, protože se Apple pokusil místo toho prosadit samostatné aplikace. 

Proč by to nyní mělo fungovat? Důvody jsou pravděpodobně dva:

  • V průběhu let došlo k trvalému poklesu počtu samostatných aplikací pro Apple Watch. Společnosti od Facebooku po Uber a mnoho dalších zcela ukončily své aplikace pro Apple Watch.
  • Nyní, když jsou widgety podporovány na domovských obrazovkách iPhonu a iPadu, bude pro vývojáře mnohem jednodušší přenést své stávající widgety do Apple Watch. Widgety na Apple Watch budou pravděpodobně poháněny stejným rámcem WidgetKit, jako widgety pro iPhone a iPad. Teoreticky to znamená, že pro vývojáře bude relativně jednoduché přenést svůj stávající widget do Apple Watch.

Na letošní WWDC se také očekává, že Apple po letech vývoje představí svůj AR/VR headset. Očekává se, že headset nabídne řadu funkcí, včetně fitness, které by se mohly pěkně propojit se stávajícími funkcemi Apple Watch. Bloomberg také oznámil, že Apple vyvíjí nové funkce pro sledování nálady a emocí. Tyto funkce budou pravděpodobně dostupné na Apple Watch, i když jen ve formě upozornění. Jedna věc, která zůstává nejasná, je, které modely Apple Watch budou podporovat watchOS 10. Loňská aktualizace watchOS 9 nepodporovala Apple Watch Series 3. Zda Apple plánuje letos ukončit podporu pro Apple Watch Series 4, se teprve uvidí.

watchOS 10 bude představen na WWDC, které začíná 5. června. Společnost vydá první vývojářskou beta verzi ten samý den, následovanou veřejnou beta verzí někdy v červenci a pro veřejnost v září.