Threads, nová sociální síť společnosti Meta, se rychle prosazuje v Číně, kde jsou západní aplikace jako Instagram nebo Facebook zakázány. Od čtvrtečního rána byla aplikace na pátém místě v kategorii sociálních sítí na čínském App Store, jen den po vydání.



A to navzdory skutečnosti, že aplikace je blokována firewallem, což znamená, že uživatelé v pevninské Číně musí k platformě přistupovat prostřednictvím nástroje pro obcházení cenzury, jako je VPN nebo virtuální privátní síť. Threads se umístila za populárními čínskými sociálními sítěmi se stovkami milionů aktivních uživatelů, jako je Xiaohongshu, WeChat (v jeho případě přes 1 miliardu uživatelů měsíčně), QQ a Weibo. Není jasné, zda Čína zablokovala Threads hned na začátku.

Organizace Greatfire.org, která sleduje online cenzuru, ukazuje, že doména www.threads.net je v Číně od 4. července nedostupná. Západní sociální aplikace se dostanou na radar cenzorů až poté, co získají významný počet uživatelů. Audio aplikace Clubhouse byla například rychle zablokována a stažena z čínského App Store poté, co přilákala záplavu čínských uživatelů, aby volně diskutovali o politicky citlivých tématech. Damus byl odstraněn z čínského App Store za to, že obsahoval obsah, který je v Číně nezákonný.