V iOS 17 a iPadOS 17 přidal Apple novou funkci pro Siri, díky které vám virtuální asistentka může číst webové články nahlas stejně jako audioknihu, i když je vaše zařízení zamknuté. V dnešním článku si ukážeme, jak na to.



Pokud vás obvykle odrazuje představa čtení dlouhých článků na webu na malé obrazovce, máme pro vás dobrou zprávu. V iOS 17 je může Siri číst nahlas, což znamená, že vše, co musíte udělat, je pouze poslouchat.

Jak to funguje

Když chcete, aby za vás Siri četla webovou stránku, je třeba mít na paměti několik věcí. Nejprve musíte při procházení webových stránek používat Safari, jinak funkce nebude fungovat. Siri nebude reagovat na požadavky na čtení v prohlížečích třetích stran. Zadruhé, webová stránka, kterou chcete číst, musí být kompatibilní s čtečkou. Téměř všechny zpravodajské články na moderních webech jsou kompatibilní s čtečkou v Safari, která odstraňuje obrázky, reklamy a jakýkoli jiný nadbytečný obsah webových stránek, takže se budete dívat na čistou stránku s textem. Poslední věcí, kterou je třeba si uvědomit, je, že pokud je článek, který si chcete přečíst, je pouze jedním z mnoha článků v informačním kanálu, musíte klepnout na jednotlivý dotyčný článek.

Metoda 1:

Jedním ze způsobů, jak přimět Siri, aby vám přečetla vybraný článek, je podržet boční tlačítko vašeho iPhonu (nebo horní tlačítko na iPadu), které aktivuje Siri. Potom řekněte „Read this to me.“ Případně jednoduše řekněte „Siri, read this to me,“(V iOS 17 už ani nemusíte před příkazem zadávat „Hey“, abyste Siri aktivovali.) Siri vám poté začne nahlas číst článek a v horní části obrazovky se objeví panel přehrávače, který vám umožní přetáčet vzad, vpřed, upravovat hlasitost a dokonce je k dispozici AirPlay pro převedení zvuku do jiného zařízení.

Metoda 2:

Dalším způsobem, jak přimět Siri číst článek, je klepnout na ikonu Aa v adresním řádku a poté v rozbalovací nabídce vybrat možnost Poslouchat stránku. Siri vám okamžitě začne číst stránku. Jediný rozdíl v této metodě je ten, že pokud nezamknete své zařízení, když Siri čte, neuvidíte na obrazovce ovládací panel pro přehrávání médií. Pokud je článek stále otevřený v Safari, můžete Siri zastavit klepnutím na možnost Pozastavit poslech, která nahradí možnost „Poslouchat stránku“ v rozbalovací nabídce Aa.