Od doby, kdy Apple zakoupil Shazam, společnost přidala několik nových funkcí, aby využila toho, co iOS a jeho další operační systémy umí. S iOS 16 vytvořil Apple dokonce novou efektní animaci, když požádáte Siri, aby identifikovala skladbu pomocí Shazamu. 



Společnost však může udělat ještě mnohem více. Jak poznamenal José Adorno z BGR na Twitteru, iOS 16 zobrazuje skvělou novou animaci pro Shazam. Nyní, když uživatel požádá Siri o identifikaci skladby, iOS zobrazí kartu v horní části obrazovky s animovaným logem Shazamu. To samozřejmě neovlivňuje, jak funkce funguje – to zůstává v podstatě stejné. Ale určitě to dělá celý proces uživatelsky přívětivějším, nemluvě o tom, že také zdůrazňuje značku Shazam. Poté, co iOS identifikuje skladbu, její podrobnosti se zobrazí na kartě. Klepnutím na ni otevřete aplikaci Shazam nebo klip aplikace s ještě více informacemi o skladbě. Zajímavé je, že společnost by mohla použít Dynamic Island na iPhone 14 Pro k zobrazení animací Shazam, ale to ještě není k dispozici.

Podle nedávné zprávy Apple také pracuje na novém způsobu, jak využít Shazam k automatické detekci skladeb, které hrají kolem vás. Není jasné, zda Apple skutečně zavede tuto funkci, ale rozhodně by to bylo velmi zajímavé. Podobnou funkci mají například telefony Google Pixel. Výsledkem je, že uživatelé mohou snadno na první pohled zkontrolovat názvy skladeb, které kolem nich hrají, aniž by cokoli dělali. To by bylo skvělé pro chvíle, kdy zapomenete spustit Shazam. Aplikace Shazam pro iPhone a iPad je k dispozici zdarma v App Store. Stojí za zmínku, že nemusíte mít nainstalovanou aplikaci, abyste požádali Siri o identifikaci skladby. Totéž platí pro tlačítko Shazam v ovládacím centru iOS.