VMware Fusion je populární virtualizační software, který uživatelům umožňuje vytvářet a spouštět virtuální stroje na Macu. Společnost stojící za softwarem nedávno oznámila velkou aktualizaci, která umožní plnou 3D akceleraci pro virtuální stroje Windows 11 na Macech s čipy Apple Silicon.



Jak bylo oznámeno v příspěvku na blogu, VMware Fusion Tech Preview 2023 – nejnovější beta verze softwaru – představuje obrovský skok vpřed ve virtualizaci na macOS. Aktualizace umožňuje plnou hardwarovou 3D akceleraci pro Windows 11 na platformách ARM. To znamená, že uživatelé mohou spouštět graficky náročné aplikace a hry založené na rozhraní DirectX 11 API. „Nyní můžete nejen plně využít výpočetní výkon svého Macu pro produktivní úkoly, ale můžete se také ponořit do dechberoucího herního nebo multimediálního zážitku,“ vysvětluje VMWare.

Plná 3D akcelerace funguje nejen pro aplikace a hry vytvořené pro ARM, ale také pro emulovaný 32bitový a 64bitový software. Tato zpráva je pro hráče velkým překvapením, ale i ti, kteří nepoužívají VMWare Fusion k hraní her, budou mít prospěch z celkového vylepšení výkonu. S VMWare Fusion 2023 však přicházejí i další vylepšení. Nová verze VMWare Fusion také obsahuje VMware Tools pro virtuální stroje Windows 11 běžící na Macech s čipy Apple Silicon. Tyto nástroje umožňují věci, jako je přetahování a sdílení schránky mezi macOS a Windows. Kromě toho obsahuje aktualizace vylepšené zabezpečení a vylepšenou počáteční kompatibilitu s macOS Sonoma. VMware Fusion 2023 je nyní k dispozici v beta verzi a můžete si jej stáhnout z webu VMWare.