Apple s iOS 17 přidal nové funkce do aplikace Zdraví, zavedl funkci pro sledování nálady, nástroje pro udržení zdraví očí a další. V dnešním článku se podíváme na všechny funkce, které jsou nové v aplikaci Zdraví v ‌iOS 17‌.



Sledování nálady

S ‌iOS 17‌ přidal Apple do aplikace Zdraví funkci, která je navržena tak, aby vám umožnila sledovat vaši náladu. Prostřednictvím oznámení aplikace Zdraví nebo Apple Watch můžete zaznamenat svou náladu v různých časech během dne a zadat celkovou náladu pro daný den. K dispozici jsou možnosti od Velmi nepříjemné přes Neutrální až po Příjemné. Možnosti jsou barevně odlišeny (velmi nepříjemná je fialová, neutrální modrá a velmi příjemná oranžová) a myšlenkou je přetáhnout posuvník na nejbližší reprezentaci vaší aktuální nálady.

Zdravotní dotazníky 

Sekce Duševní pohoda v aplikaci Zdraví jsou k dispozici zdravotní dotazníky, které prověřují úzkost a depresi, takže v případě potřeby můžete mluvit se svým lékařem. Jedná se o screeningové nástroje, které obvykle používají lékaři, kteří kladou otázky související s tím, jak jste se v průběhu posledních několika týdnů cítili. Vyplněním těchto dotazníků se vyplní tabulky rizik úzkosti a deprese, takže můžete na první pohled vidět, zda v různých obdobích roku nepotřebujete pomoc lékaře.

Zdraví očí

‌iOS 17‌ přidává nové nástroje pro zlepšení zdraví očí, z nichž většina je zaměřena na děti, ale může je používat kdokoli. V části Čas u obrazovky je k dispozici nové nastavení „Vzdálenost od obrazovky“, které má snížit únavu očí tím, že zajistí, aby uživatelé nedrželi zařízení příliš blízko u obličeje. Pokud je ‌iPhone‌ nebo ‌iPad‌ příliš blízko, upozorní vás (nebo vaše dítě), že zařízení musí být dále.

Čas strávený na denním světle

Apple Watch umí měřit množství času stráveného na denním světle a to je další funkce zaměřená na děti. Existují studie, které naznačují, že strávit 80 až 120 minut venku může snížit riziko krátkozrakosti, a tak vám aplikace Zdraví ve spojení s Apple Watch s watchOS 10 dokáže sdělit, kolik času jste strávili na denním světle. Apple říká, že denní světlo je užitečné i pro dospělé, protože trávit 20 minut venku má výhody pro fyzické i duševní zdraví.

Léky

Apple přidal připomenutí pro léky, které si zapisujete pomocí aplikace Zdraví. Pokud nezapíšete lék do 30 minut po obdržení prvního oznámení, zobrazí se vám druhé oznámení, abyste na lék nezapomněli. Dále lze povolit kritická upozornění, která se objeví na obrazovce a přehrají zvuk, i když je povolen režim soustředění nebo je vypnutý zvuk.

Aplikace Zdraví pro iPhone

Aplikace Zdraví je od iPadOS 17 dostupná také na ‌iPadu‌. ‌iPad‌ neshromažďuje zdravotní data, ale může zobrazit všechny informace shromážděné ‌iPhonem‌ a dalším příslušenstvím na větším displeji. V podstatě vám zobrazuje všechny stejné informace, které jsou dostupné v aplikaci pro ‌iPhone‌, ale na větším displeji.

Design

Apple vylepšil design aplikace Zdraví. Sekce jako Srdce, Léky, Spánek a další mají své vlastní barvy pozadí, které dodávají datům, která aplikace prezentuje, přehlednější design. Většina vzhledu aplikace Zdraví je stejná, ale byly provedeny malé aktualizace barev a další drobné změny, které vzhled zlepšují.