Apple v iOS 17 vylepšil AirDrop, který je navržen tak, aby umožnil dvěma uživatelům sdílet mezi sebou obsah rychle a snadno. Byla vylepšena možnost sdílení, snazší výměna obsahu a další. V dnešním článku se podíváme na všechny nové funkce AirDrop, které najdete v ‌iOS 17‌.



NameDrop

NameDrop je funkce AirDrop, která vám umožňuje vyměňovat si kontaktní informace s někým přiblížením dvou iPhonů k sobě. Spojením dvou zařízení se automaticky zobrazí rozhraní pro sdílení kontaktů.

Klepnutím na vyskakovací okno zobrazíte kontaktní informace osoby a její kontaktní plakát s možností „Pouze přijímout“ nebo jako odpověď můžete sdílet své vlastní kontaktní informace. Můžete si vybrat telefonní číslo a e-mailovou adresu, které chcete sdílet, a pokud je již někdo ve vaší aplikaci Kontakty, aktualizují se kontaktní informace. Všimněte si, že NameDrop funguje mezi dvěma iPhony se systémem ‌iOS 17‌ a později v  bude fungovat také mezi iPhonem s ‌iOS 17‌ a Apple Watch se systémem watchOS 10.

Sdílení prostřednictvím blízkosti

Pokud potřebujete sdílet soubor nebo fotografii s někým, kdo je přímo vedle vás, k dispozici je skvělá nová funkce. Chcete-li zahájit přenos, vyberte fotografii nebo soubor, který chcete s někým sdílet. Poté položte svůj odemčený ‌iPhone‌ (nebo iPad) vedle odemčeného ‌iPadu‌ nebo iPhonu dané osoby, aby se dotýkaly a zobrazí se rozhraní pro sdílení, aniž byste museli klepat na tabulku sdílení. Můžete klepnout na možnost Sdílet, která se zobrazí, a odeslat fotografii nebo soubor osobě vedle vás. Bude přijato na druhém zařízení automaticky.

Všimněte si, že sdílení souborů tímto způsobem funguje, i když je příjem AirDrop vypnutý nebo omezený na kontakty, takže je to způsob, jak s někým sdílet soubor, aniž byste museli měnit celkové nastavení AirDrop. AirDrop normálně funguje s někým ve stejné místnosti, ale funkce sdílení prostřednictvím blízkosti vyžaduje, aby se oba iPhony dotýkaly.

Dokončení přenosu přes internet

Přenos souboru můžete dokončit v iOS 17 přes internet‌. To znamená, že pokud začnete s někým sdílet spoustu souborů nebo fotografií, nebudete muset zůstat poblíž, aby se přenos dokončil. AirDrop je poměrně rychlá metoda sdílení souborů, ale pokud sdílíte velká videa, nemusí se vám hodit zůstat poblíž někoho, aby byl přenos dokončen, když například spěcháte. Přenos souborů přes internet vyžaduje ‌iOS 17‌ a oba účastníci musí být přihlášeni do iCloudu.

SharePlay

Pokud chcete poslouchat hudbu nebo sledovat film s někým poblíž, je tu nová funkce SharePlay, která funguje podobně jako AirDrop.

Spuštěním obsahu a následným přiložením ‌iPhonu‌ nebo ‌iPadu‌ vedle jiného ‌iPadu‌ nebo ‌iPhonu‌ se zahájí relace SharePlay prostřednictvím aplikace Zprávy. SharePlay je užitečné v situacích, jako jsou lety, kdy každý může chtít používat své vlastní zařízení, ale sdílet stejný obsah. Vývojáři mohou do svých aplikací zabudovat podporu pro SharePlay přes AirDrop, ale oba uživatelé budou muset mít aplikaci nainstalovanou, aby měli přístup k obsahu.