Pokud nepoužíváte správce hesel, můžete mít problém s vytvářením, zapamatováním a používáním silných hesel. To je důvod, proč tolik lidí používá krátká hesla nebo jen znovu a znovu používá stejná hesla pro každý web.



Je zřejmé, že jde o velký bezpečnostní problém. Ale i když používáte správce hesel, je to stále velmi nepříjemné, kdykoli musíte heslo resetovat. Naštěstí existuje lepší způsob – Přístupové klíče.

Co jsou přístupové klíče?

Přístupové klíče jsou novým druhem přihlašovacích údajů, které zcela nahradí hesla.

  • Přístupové klíče se nemusí učit nazpaměť.
  • Neexistují žádné slabé přístupové klíče.
  • Přístupové klíče nemohou být nikdy odcizeny v případě úniku dat.
  • Přístupové klíče jsou mnohem bezpečnější než hesla, snadno se používají a jsou plně podporovány společnostmi jako Apple, Google a Microsoft.

Jak tedy Přístupové klíče fungují?

Každý přístupový klíč se skládá ze dvou vzájemně propojených částí – veřejného klíče a soukromého klíče – které jsou matematicky propojeny. Veřejný klíč je sdílen s aplikací nebo webem, pro který máte účet, a soukromý klíč je uložen na důvěryhodných zařízeních, jako je váš smartphone nebo počítač, a chráněn kódem PIN nebo biometrickými údaji, jako je Face ID nebo Touch ID.

K vaší autentizaci jsou potřeba oba klíče a není možné zpětně analyzovat jednu část přístupového klíče od druhé. Když se budete chtít přihlásit pomocí svého přístupového klíče, vaše zařízení vás vyzve k ověření vaší identity a poté se oba klíče použijí k vygenerování ověřovacího tokenu pro aplikaci nebo web, ke kterému se přihlašujete.

Nikdo se nemůže přihlásit k vašim účtům chráněným přístupovým klíčem, pokud nemá fyzický přístup k vašemu zařízení a není schopen zařízení odemknout.

Shrnutí
  • Přístupové klíče se vytvářejí rychle a bez námahy.
  • Nemusíte si nic pamatovat.
  • Přístupové klíče jsou ve výchozím nastavení silné.
  • Přístupové klíče jsou odolné vůči phishingu a dalším útokům.

Od letošního léta zavede 1Password přístupové klíče, takže si je můžete uložit vedle svých aktuálních hesel a bez problémů je používat. 1Password vám pomůže vytvářet, spravovat a sdílet přístupové klíče a udržovat je v bezpečí spolu s vašimi hesly, kreditními kartami, bezpečnými poznámkami a dalšími soukromými daty. Synchronizují se také se všemi vašimi zařízeními.