První Macy s čipy M3 budou brzy k dispozici. Očekává se, že čip M3 nabídne významné zlepšení oproti M2, díky přechodu na nový výrobní proces, který nabídne zásadní zvýšení výkonu i účinnosti.



Specifikace čipu M3

Největší změnou čipu M3 je to, že se bude vyrábět pomocí 3nanometrového výrobního procesu. Předchozí dva čipy Apple Silicon byly všechny vyrobeny pomocí 5nm procesu.
Zmenšení velikosti z 5nm na 3nm představuje velkou změnu. To umožní vyšší hustotu jader a zároveň to znamená, že se zlepší výkon a účinnost každého jádra. Bloomberg oznámil, že základní konfigurace čipu M3 Pro bude obsahovat 12 jader CPU a 18 jader GPU s maximálně 36 GB RAM. To naznačuje, že základní čip M3 Pro má ve srovnání se základním čipem M2 Pro o 2 více jader CPU a o 2 více jader GPU. Základní M3 Pro bude mít také zřejmě o něco vyšší RAM a bude podporovat až 36 GB oproti 32 GB na čipu M2 Pro.

Teoreticky můžete očekávat podobné nárůsty u základní konfiguraci čipů M3, M3 Max a M3 Ultra. V tuto chvíli neunikly další podrobnosti pro širší řadu čipů M3. Macworld zveřejnil odhad potenciálního zvýšení výkonu pro čip M3 na základě minulých čipů:

Společnost by se mohla více opřít o efektivitu, a tím se zaměřit na věci, jako je zlepšení výdrže baterie a zvolit menší nárůst výkonu. Mohla by to také udělat obráceně a zachovat životnost baterie a účinnost zhruba stejnou, a přitom drasticky zvýšit výkonnost.

První Macy s čipem M3

Podle Bloombergu budou mezi prvními Macy s čipem M3 13palcový MacBook Air, 24palcový iMac a 13palcový MacBook Pro. U modelů vyšší třídy, jako je 14palcový a 16palcový MacBook Pro, se neočekává, že budou vydány dříve než někdy na začátku až do poloviny roku 2024. Tyto stroje budou obsahovat čipy M3 Pro a M3 Max. Někdy v příštím roce Apple pravděpodobně také představí čip M3 Ultra v zařízeních vyšší třídy, jako jsou Mac Studio a Mac Pro.