Apple zvažuje použití technologie mikročoček u modelů iPhone 16 pro příští rok k udržení jasu OLED displejů a zároveň snížení jejich spotřeby energie, uvádí nová zpráva společnosti The Elec.



Podle korejského webu nabídli dodavatelé Apple Samsung a LG, že na OLED panely použijí pole mikročoček (MLA), ale tato technologie má jak klady, tak zápory, které musí Apple ještě zvážit. MLA funguje pomocí jednotného vzoru miliard čoček uvnitř panelu, který snižuje vnitřní odrazy. Tyto čočky obracejí dráhu světla odraženého zpět od vnitřku panelu směrem k obrazovce, což může sloužit buď ke zvýšení vnímaného jasu při zachování stejné úrovně spotřeby energie, nebo k udržení úrovně jasu při nižší spotřebě energie ve srovnání s běžnými OLED panely. Zatímco však MLA narovnává dráhu světla pro zvýšení přímého jasu, snižuje také boční jas, což z pohledu uživatele zužuje zorné pole displeje. A nejen to, použití MLA na OLED panely by zvýšilo výrobní náklady.

Dalším komplikujícím faktorem je, že materiálové sady vyvíjené oběma dodavateli jsou odlišné a oba stále nesplňují standardy Applu. Apple údajně ještě nedal konečnou odpověď na návrh aplikace MLA. Zdá se, že rozhodnutí společnosti Apple závisí na tom, zda lze účinnost zlepšit od nynějška do zahájení hromadné výroby řady ‌iPhone 16‌ v druhé polovině roku 2024. Pokud lze množství světla vysílaného do přední části panelu alespoň udržet při snížené spotřebě energie a zároveň se vyhnout zúžení úhlu pohledu, pak může být implementace MLA považována za užitečnou.