Den po vydání řady iPhone 15 je situace ohledně hlášeného zákazu používání iPhonů v Číně pro politiky, méně jasná, než byla dříve – a to pravděpodobně není náhodné.



Čínská vláda nyní uvedla, že nezakázala nákup ani používání iPhonů, ale odkázala na údajné „bezpečnostní problémy“ související se zařízeními Apple. Zmatek začal minulý týden, když WSJ oznámilo, že čínským občanům pracujícím pro vládu bylo zakázáno používat všechny zahraniční smartphony a další technologická zařízení. Zaměstnanci již nesmějí tato zařízení používat k práci, ani je nesmí nosit do kanceláří. Jde o významné rozšíření dlouhodobého pekingského nařízení, jejímž cílem je omezit závislost na cizích technologiích uprostřed zahraničních kybernetických hrozeb.

I když nebyla vybrána žádná konkrétní zahraniční značka, Apple je lídrem na trhu prémiových smartphonů v Číně od doby, kdy americké technologické sankce znesnadnily společnosti Huawei vyrábět modely s podporou 5G. Následná zpráva uvedla, že omezení se ještě dále zvyšují. Zpráva vysvětluje, že Čína plánuje rozšířit svůj zákaz na širokou škálu státních podniků a dalších vládou kontrolovaných organizací. Dokonce se spekulovalo o tom, že China Mobile nemusí nabízet řadu iPhone 15 k prodeji, ačkoli to společnost popřela.