Nové iPhony jsou konečně tady – a jak předpovídaly zprávy, všechny modely obsahují port USB-C. To znamená, že uživatelé mohou k dobíjení konečně používat stejný kabel pro iPhone, iPad a Mac.



Ale je tu ještě něco, co nám Apple možná neřekl, společnost 9to5Mac našla důkazy, že v nových iPhonech můžete omezit maximální nabití baterie. Na základě kódu nalezeného v RC verzi iOS 17, která byla vydána vývojářům v úterý, systém obsahuje novou funkci, která uživatelům umožní omezit maximální nabití baterie, aby lépe chránila její kondici. Jakmile bude tato možnost dostupná, najdete ji v nabídce Nastavení. Když je funkce vypnutá, uživatelé uvidí zprávu, že se iPhone „nabije na plnou kapacitu“. Ale když je funkce zapnutá, informuje uživatele, že se baterie „nabije jen na přibližně X %.

V aplikaci Nastavení se také zobrazí, kdy byl iPhone naposledy dobit na limit nastavený uživatelem. Tato funkce funguje podobně jako „Optimalizované nabíjení baterie“, které se naučí každodenní rutinu uživatele, takže dobíjení baterie na více než 80 % dokončí pouze v době, kdy uživatel odpojuje iPhone z nabíječky. Nová možnost však vždy omezí nabíjení na určitou úroveň baterie. Podobná funkce již existuje v některých telefonech Android, jako je Samsung Galaxy. Je to proto, že dobíjení lithium-iontové baterie na 100 % vede k rychlejšímu stárnutí baterie, takže výrobci telefonů přidávají funkce, které omezují nabíjení v některých situacích.