Spotify testuje změnu, která se již nyní ukazuje jako kontroverzní. Společnost testuje funkci, která uzamkne texty v aplikaci za předplatné, což znamená, že k textům mají přístup pouze předplatitelé Spotify Premium.



Texty byly v aplikaci Spotify dostupné každému, kdo aplikaci používá, bez ohledu na to, zda se přihlásil k odběru Spotify Premium nebo ne. V rámci této funkce jsou však nyní uživatelé prostřednictvím vyskakovací zprávy informováni, že potřebují mít předplatné, aby měli přístup k textům: „Užijte si texty na Spotify Premium.“ V prohlášení pro The Verge CJ Stanley ze Spotify objasnil, že tato změna se pouze testuje. Uživatelé Spotify jsou touto změnou velmi podráždění a vyjadřují svoji nespokojenost na sociálních sítích.

Tento krok také přichází jen pár měsíců poté, co Spotify zvýšil ceny. Skutečnost, že Spotify testuje texty za předplatné, by neměla být překvapením. Ve své nejnovější zprávě o výdělcích společnost odhalila, že její ztráty se během druhého čtvrtletí roku více než zdvojnásobily na přibližně 333 milionů dolarů. Spotify zdarma obsahuje reklamy a umožňuje uživatelům pouze poslouchat seznamy skladeb a alba prostřednictvím náhodného přehrávání. Apple Music zatím nelze používat zdarma.