App Store, prohlížeč Safari a operační systém iOS společnosti Apple byly dnes formálně označeny jako „gatekeepers“, nyní tedy budou muset dodržovat přísné nové předpisy EU (prostřednictvím Bloombergu).



Zákon EU o digitálních trzích (DMA) se snaží omezit sílu velkých technologických společností. Určené platformy nyní nesmí být upřednostňovány před službami konkurentů.  Apple ve svém prohlášení řekl Bloombergu: „Zůstáváme velmi znepokojeni riziky ochrany soukromí a dat, která DMA pro naše uživatele představuje.“ Zatímco App Store, Safari a iOS byly oficiálně klasifikovány jako gatekeepers, iMessage v současné době na seznamu není.

Apple nedávno prohlásil, že uživatelská základna jeho služby iMessage v Evropě nemusí být dostatečně velká, aby se na ní vztahovaly předpisy DMA. Evropská komise zařadila na seznam také služby od jiných technologických firem, včetně Google Search, Alphabet, Amazon a TikTok, čímž se celkem zvýšil na 22 služeb, které nyní spadají pod ustanovení DMA. Společnosti, které nebudou dodržovat nová nařízení, riskují, že budou čelit vyšetřování EU, vysokým pokutám a dalším.