Wayne Ma z The Information uvádí, že Apple prozkoumává použití headsetu Vision Pro k diagnostice a léčbě problémů s duševním zdravím, kromě jiných možností sledování zdraví.



Ma s odvoláním na zdroje vysvětluje, že Apple experimentuje s používáním Vision Pro ke sledování výrazů obličeje uživatele k detekci deprese, úzkosti, stresu, posttraumatické stresové poruchy (PTSD) a dalších problémů duševního zdraví. Konkrétně sledování očí, dilatace zornic a externí kamery mohou měřit „afekt“ osoby, což je psychologický termín, který odkazuje na to, jak jedinec vyjadřuje emoce. Takzvaný „plochý afekt“, jinak známý jako výraz obličeje bez emocí, může být známkou specifických potíží s duševním zdravím. Při detekci takového problému by Vision Pro zobrazoval příslušné obrázky a přehrával zvuky, které by mohly zlepšit duševní stav uživatele.

Apple také zřejmě diskutoval o použití infračervených očních kamer Vision Pro k detekci otoků v krevních cévách očí, aby bylo možné zaznamenat časnou známku srdečního selhání. Společnost zkoumala použití headsetu ke zjišťování změn hmotnosti a vyhodnocování pohybu uživatele v průběhu času, přičemž tato data používala ke sledování zdravotních problémů, jako je Parkinsonova choroba, ale tato funkce měla velký neúspěch, když Apple odstranil z Vision možnosti úplného sledování těla kvůli nespolehlivosti.

Funkce, které tvrdí, že diagnostikují nebo léčí zdravotní problémy, by před zveřejněním musely projít klinickými studiemi a získat schválení od zdravotních regulačních orgánů. Ma dodal, že Apple také prozkoumával možnosti detekce duševního zdraví jiných zařízení, jako je iPhone, pomocí přední kamery ke sledování nálady uživatele a také sledování používání aplikací a zadávaných slov k detekci časných příznaků Alzheimerovy choroby.