Bitwarden, společnost stojící za populárním správcem hesel, vydala zcela nový průzkum, jehož cílem je odhalit, jak vývojáři vnímají AI, přístupové klíče a mnoho dalšího. V dnešním článku se podíváme, jak to dopadlo.



Bitwarden spolupracoval s Propeller Insights na průzkumu 600 vývojářů z celé řady odvětví, kteří hrají klíčovou roli ve vývoji softwaru. Průzkum provedený na podzim 2023 shromáždil poznatky od 300 vývojářů v USA a 300 vývojářů ve Spojeném království. Průzkum ukazuje, že vývojáři oceňují implementaci bezpečnostního opatření, ale brání jim technické problémy, personální obavy a omezená bezpečnostní školení. Vzhledem k tomu, že vývojové týmy nadále spravují velké množství hesel a dalších, musí se také chránit před úniky dat, které jsou považovány za hlavní hrozbu pro jejich společnosti, a využívat generativní nástroje umělé inteligence, které ale také přinášejí další obavy. Zde jsou některá klíčová zjištění z průzkumu:

  • Vývojáři vkládají do generativních platforem umělé inteligence značný rozsah citlivých dat s potenciálními riziky zahrnujícími důvěrná data vývojářů (35 %), údaje z recenzí (30 %), podrobnosti o schůzkách (29 %) a další.
  • 78 % softwarových vývojářů považuje generativní umělou inteligenci za problém zabezpečení dat, ale 83 % respondentů uvádí, že jejich organizace již investovaly do technologie umělé inteligence pro správu nebo analýzu dat nebo obojí.
  • 68 % softwarových vývojářů používá přístupové klíče pro pracovní aplikace, ale pouze 36 % věří, že FIDO2 a přístupové klíče by mohly hesla zcela nahradit.
  • 48 % dotázaných odhalilo, že širší přijetí přístupových klíčů bude v příštích pěti letech výzvou kvůli kompatibilitě technologie bez hesla se staršími systémy a aplikacemi závislými na heslech.
  • Jiní vývojáři považují vzdělávání a přijetí (17 %) za překážky při přechodu uživatelů na nové autentizační systémy a vyvažování bezpečnostních výhod s tím, co mohou uživatelé snadno používat.
  • 60 % vývojářů spravuje 100 nebo více důvěrných dat; jako zdrojový kód (65 %)
  • 54 % dotázaných vývojářů stráví každý týden 5 až 15 hodin správou důvěrných dat, což ukazuje, že je jasné, že potřebují řešení, jak tento čas zkrátit.
  • 91 % vývojářů ročně absolvuje bezpečnostní školení, přesto 21 % používá veřejné počítače pro přístup k pracovním datům a sítím.