Začátkem tohoto roku oznámila společnost General Motors (GM) plány na postupné vyřazení CarPlay a Android Auto ve svých budoucích elektrických vozidlech, přičemž společnost místo toho spoléhá na informační a zábavní systém vyvinutý společně s Google.



Toto nebylo oblíbené rozhodnutí mezi uživateli iPhonů a dnes GM poskytl další informace. Podle Tima Babbitta, společnost GM myslí na bezpečnost řidičů. CarPlay a Android Auto mohou mít problémy, jako jsou špatné připojení, pomalá doba odezvy, problémy s kompatibilitou a problémy s připojením, což vede k tomu, že řidiči budou rušeni od řízení řešením problémů. Babbitt tvrdí, že řidiči budou méně pravděpodobně vyrušeni se systémem, který se nespoléhá na službu jako ‌CarPlay‌, což vede ke zvýšení bezpečnosti na silnici. GM nemá žádné údaje, které by prokázaly, že informační a zábavní systém je méně rušivý než ‌CarPlay‌, ani neprovedl žádné testy.

Babbitt citoval údaje J.D. Power, které naznačují, že problémy s ‌CarPlay‌ a Android Auto jsou běžnými stížnostmi majitelů vozidel, přičemž zákazníci často obviňují spíše výrobce vozidla než Apple nebo Google. Informační a zábavní systém, který GM plánuje zavést místo ‌CarPlay‌, bude mít integrované aplikace Google, včetně Google Mapy a Google Assistant pro hlasové příkazy, spíše než navigační systém třetí strany. Jak zdůrazňuje MotorTrend, odstranění ‌CarPlay‌ poskytne GM větší kontrolu nad daty řidičů a umožní společnosti nabízet předplacené služby a aplikace, které umožňují nákupy potravin a další.