Již v září bylo potvrzeno, že Apple bude muset splnit antimonopolní požadavky týkající se prodeje aplikací, a zdá se, že s největší pravděpodobností to bude vyžadovat, aby společnost povolila obchody s aplikacemi třetích stran na iPhonech. 



Microsoft nyní naznačil svůj záměr zpřístupnit jeden z nich. V současnosti je jediným místem, kde si můžete koupit a stáhnout aplikace pro iOS, App Store. Apple to však bude muset změnit, aby novému zákonu vyhověl. Není známo, zda společnost omezí změny na země EU, nebo provede změnu globálně. Apple čelí podobným antimonopolním tlakům v USA i jinde, takže se může rozhodnout, že bude nejlepší provést změny všude. Bloomberg nyní uvádí, že Microsoft potvrdil zprávy, že plánuje nabízet obchod s aplikacemi pro iOS pro hry. Podle Phila Spencera, který vede divizi videoher společnosti Xbox, Microsoft Corp. jedná s partnery, aby pomohli spustit obchod s mobilními hrami, který převezme dominantní postavení společnosti Apple Inc. a Google.

„Je to důležitá součást naší strategie a něco, na čem aktivně pracujeme nejenom sami, ale mluvíme i s dalšími partnery, kteří by také rádi viděli více možností, jak mohou nabízet hry pro zařízení iOS,“ řekl Spencer v rozhovoru. Spencer odmítl uvést konkrétní datum spuštění internetového obchodu, které podle dřívějších zpráv by mohlo být příští rok. Co to znamená pro uživatele iPhone? Pravděpodobně se stane, že budete moci přejít do App Store společnosti Apple a stáhnout si obchody s aplikacemi třetích stran, jako je plánovaný Microsoft. Pokud tak učiníte, budete si moci vybrat, kde své aplikace koupíte – buď z oficiálního obchodu App Store, nebo z libovolného obchodu třetích stran. Můžete zaplatit stejnou nebo jinou cenu; to bude na vývojářích.