Nedávné prototypy iPhone 16 Pro, které viděla společnost MacRumors, naznačují, že Apple opět vylepšil design tlačítka Akce a nyní vypadá podobně jako stejné tlačítko na iPhonu 15 Pro.



Apple si pohrává s velikostí a designem tlačítka Akce pro ‌iPhone 16 Pro‌, ale v nejnovější fázi vývoje „Proto2“ se společnost drží osvědčeného designu. Během různých fází vývoje ‌iPhone 16 Pro‌ testoval Apple čtyři konfigurace tlačítek a dvě velikosti tlačítka Akce.

  • Jednotné tlačítko hlasitosti s malým tlačítkem Akce
  • Jednotné tlačítko hlasitosti s velkým tlačítkem Akce a novým tlačítkem Capture
  • Samostatná tlačítka hlasitosti s velkým tlačítkem Akce a tlačítkem Capture zarovnané s rámečkem
  • Samostatná tlačítka hlasitosti s malým tlačítkem Akce a tlačítkem Capture zarovnané s rámečkem (aktuální)

Nejstarší známé prototypy ‌iPhone 16 Pro‌ měly jednotné tlačítko hlasitosti a malé víceúčelové tlačítko Akce, obě na levé straně a vypínací tlačítko na pravé straně. Tento design byl původně vyvinut jako součást projektu Bongo, což byl pokus přinést haptická tlačítka ‌iPhone 15 Pro‌. Zatímco projekt byl nakonec zrušen kvůli neuspokojivým výsledkům testů a vysoké míře selhání hardwaru, části designu Bongo, jmenovitě jednotné tlačítko hlasitosti, si našly cestu do raných návrhů ‌iPhonu 16 Pro‌. Druhá prototypová varianta ‌iPhone 16 Pro‌ také používala jednotné tlačítko hlasitosti, ale měla větší tlačítko Akce, které se velikostí blížilo tlačítkům hlasitosti. Tento prototyp měl také další „tlačítko Capture“ na pravé straně pod tlačítkem napájení.

Pozdější prototypy (na obrázku níže) měly spíše samostatná tlačítka hlasitosti než jednotný design tlačítek. S nejnovějším designem „Proto2“ Apple opět změnil tlačítko Akce. Nyní prototyp obsahuje menší tlačítko Akce podobné tlačítku na ‌iPhone 15 Pro‌, čímž se zbavuje většího, zarovnaného vzhledu. I když v současné době není jasné, jak nakonec bude vypadat, tak významná změna designu naznačuje, že byla zrušena nebo odložena. Přestože zde uvedené informace přesně popisují stávající vnitřní návrhy, je důležité si uvědomit, že dodatečné změny designu jsou vždy možné a zde uvedené informace nemusí odrážet finální design ‌iPhone 16 Pro‌.