Podle Marka Gurmana z Bloombergu plánuje Apple na jaře tohoto roku vydat nové modely iPadu Air, iPadu Pro a MacBooku Air. Na základě této zprávy by zařízení mohla být vydána již letos v březnu nebo dubnu. A co můžeme očekávat?



iPad Air

Očekává se, že příští iPad Air bude mít 10,9palcový a 12,9palcový displej. Pravděpodobnými funkcemi pro příští modely iPadu Air jsou čip Apple M2 pro rychlejší výkon, přepracovaný zadní fotoaparát, podpora Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3. Žádné zásadní změny designu se neočekávají. Současný iPad Air s čipem M1 byl vydán v březnu 2022.

iPad Pro

Očekává se, že příští 11palcové a 13palcové modely iPadu Pro budou prvními iPady vybavenými OLED displeji. Technologie OLED by umožnila nabídnout vyšší jas, vyšší kontrastní poměr, nižší spotřebu energie a další výhody ve srovnání se stávajícími modely s LCD displeji. Apple již používá OLED displeje pro nejnovější modely iPhonu a Apple Watch, s výjimkou iPhonu SE nižší třídy. Vzhledem k přechodu na OLED se očekává, že další modely iPadu Pro budou dražší. iPad Pro vydaný v roce 2017 a novější podporují ProMotion, což umožňuje variabilní obnovovací frekvenci mezi 24 Hz a 120 Hz.

Přechod na OLED by pravděpodobně umožnil, aby obnovovací frekvence klesla ještě více na 10 Hz nebo nižší, aby se šetřila životnost baterie. iPhone 14 Pro a iPhone 15 Pro mohou v režimu trvalého zobrazení dosáhnout až 1 Hz. Mezi další pravděpodobné funkce pro příští modely iPadu Pro patří nejnovější čip Apple M3 pro rychlejší výkon, bezdrátové nabíjení MagSafe a přepracovaná klávesnice Magic Keyboard s větším trackpadem a hliníkovým horním krytem. Stejně jako u iPadu Air jsou i u iPadu Pro možné změny zadního fotoaparátu. Současné modely iPadu Pro s čipem M2 byly vydány v říjnu 2022.

MacBook Air

Podle Gurmana Apple plánuje na jaře vydat několik MacBooků Air s čipem M3, takže to vypadá, že příští 13palcové a 15palcové modely budou letos vydány současně, nikoli samostatně jako v minulosti. S čipem M3 získají další modely MacBooků Air vylepšené grafické vykreslování ve hrách, včetně přesnějšího osvětlení, odrazů a stínů. Apple již minulý rok aktualizoval 14palcový MacBook Pro, 16palcový MacBook Pro a 24palcový iMac s čipem M3. U MacBooku Air se letos neočekávají žádné zásadní změny designu, ale pravděpodobně bude obsahovat podporu Wi-Fi 6E jako ostatní Macy. Apple naposledy aktualizoval 13palcový MacBook Air v červenci 2022, zatímco vůbec první 15palcový MacBook Air byl vydán v červnu 2023.