Apple v tichosti provádí řadu akvizic souvisejících s umělou inteligencí a najímá zaměstnance ve snaze přivést AI na své budoucí iPhony, tvrdí nová zpráva Financial Times.



Podle zprávy se Apple soustředí na řešení problému s provozováním AI na mobilních zařízeních. Za tímto účelem získal několik startupů souvisejících s umělou inteligencí, k poslednímu došlo začátkem loňského roku, kdy koupil kalifornskou společnost WaveOne, která nabízí kompresi videa poháněnou umělou inteligencí. Předchozí zprávy naznačovaly, že Apple testuje „Ajax“ velký jazykový model (LLM) od začátku roku 2023, ale na rozdíl od LLM, jako je ChatGPT od OpenAI, je primárním cílem společnosti Apple vyvinout generativní AI, která funguje lokálně na zařízení, místo prostřednictvím cloudových služeb v datových centrech.

Výzvou při dosahování tohoto cíle je optimalizace LLM při současném zmenšení jeho velikosti a také větší spoléhání se na vysoce výkonný mobilní hardware a rychlejší čipy Apple Silicon. Říká se, že Apple má v plánu oznámit řadu generativních nástrojů založených na AI na své vývojářské konferenci (WWDC) v červnu, kdy bude představen iOS 18. Analytici Morgan Stanley očekávají, že software bude zaměřen na generativní umělou inteligenci a mohl by obsahovat hlasovou asistentku Siri poháněnou LLM.