Apple aktuálně nabízí dva externí monitory, včetně Studio Display a Pro Display XDR. Prodává také 24palcový iMac pro zákazníky, kteří preferují stolní počítač typu all-in-one, ale prodej většího 27palcového iMacu byl ukončen v březnu 2022. V dnešním článku si shrneme, co očekávat od nových modelů.



Studio Display

Apple vydal Studio Display v březnu 2022 spolu s prvním Macem Studio. Monitor je vybaven 27palcovým LCD displejem s rozlišením 5K, obnovovací frekvencí 60Hz, širokoúhlými barvami P3, jasem až 600 nitů, vestavěnou kamerou a reproduktory, jedním portem Thunderbolt 3 a třemi porty USB-C. Neexistují žádné konkrétní zprávy o novém Studio Display. V prosinci 2022 však Mark Gurman z Bloombergu řekl, že Apple pracuje na několika nových externích monitorech. Řekl, že alespoň jeden z těchto monitorů by mohl fungovat jako inteligentní domácí rozbočovač ve stavu nízké spotřeby, ale není jasné, který model měl na mysli.

V červenci 2023 Gurman řekl, že nové monitory budou uvedeny na trh nejdříve v roce 2024. Znovu se objevily zprávy o tom, že Apple plánuje vydat nový 27palcový externí monitor s mini-LED podsvícením a podporou ProMotion, který by mohl umožnit obnovovací frekvenci až 120 Hz, ale stav tohoto projektu není úplně jasný. V dubnu 2023 analytik Ming-Chi Kuo uvedl, že sériová výroba monitoru je plánována na rok 2024 nebo na začátek roku 2025. Není jasné, zda tento monitor bude dalším monitorem Studio Display.

Pro Display XDR

Pro Display XDR, vydaný v prosinci 2019 nabízí 32palcovou obrazovku s LED podsvícením, rozlišení 6K, obnovovací frekvenci 60 Hz, široké barvy P3, jas až 1 600 nitů, jeden Thunderbolt 3 port a tři porty USB-C. Gurman řekl, že jedním z nových externích monitorů, na kterých Apple pracoval, byla aktualizovaná verze Pro Display XDR s čipem Apple Silicon, což současnému modelu chybí. Čip A13 Bionic ve Studio Display pohání funkce, jako je prostorový zvuk a hlasové příkazy Siri. Zatímco o žádných dalších funkcích se zatím nemluvilo, mezi některé doplňky, ve které zákazníci doufají, patří webová kamera, reproduktory a vyšší obnovovací frekvence.

32palcový iMac

V říjnu 2023 Gurman i analytik Ming-Chi Kuo uvedli, že Apple vyvíjí 32palcový iMac, který bude uveden na trh koncem roku 2024 nebo v roce 2025. Kuo řekl, že větší displej iMacu bude mít podsvícení mini-LED. V listopadu 2023 Apple oznámil, že nemá v plánu vydat 27palcový iMac s čipem Apple Silicon. Zákazníkům, kteří chtějí velkou obrazovku, Apple doporučil Studio Display nebo Mac Studio. Apple však výslovně nevyloučil možnost vydání 32palcového iMacu v budoucnu.