Apple včera vydal první beta verze iOS 17.4 a iPadOS 17.4 vývojářům, která přináší několik radikálních změn. Většina velkých změn se dotkne pouze uživatelů v EU, ale existují také několik změn, které jsou dostupné po celém světě.



Změny v EU

Apple zavedl několik zásadních změn pro uživatele v Evropské unii, aby byl v souladu se zákonem o digitálních trzích. Tyto změny jsou zahrnuty v iOS 17.4, ale jsou omezeny na země, které jsou v EU, tedy i v České republice a na Slovensku.

Alternativní obchody s aplikacemi a nové podmínky pro vývojáře

Vývojáři aplikací v EU se mohou rozhodnout nabízet alternativní obchody s aplikacemi nebo instalovat své aplikace prostřednictvím alternativních obchodů a Apple představil novou obchodní strukturu, do které se mohou vývojáři přihlásit a která se vztahuje jak na aplikace distribuované v ‌App Store‌, tak na aplikace distribuované alternativními obchody. Vývojáři aplikací používající nový systém budou muset platit standardní poplatek 0,50 eur za uživatele ročně. Aplikace distribuované prostřednictvím alternativních obchodů s aplikacemi nebudou mít žádnou provizi.

Aplikace distribuované prostřednictvím ‌App Store‌ budou platit sníženou provizi o 17 procent, nebo 10 procent pro aplikace v programu pro malé firmy nebo za uživatelská předplatná starší než jeden rok. Vývojáři se mohou rozhodnout, že se k novému systému nepřihlásí a mohou používat stávající systém. Uživatelé mohou v případě potřeby nastavit svůj preferovaný alternativní obchod s aplikacemi jako výchozí. Uživatelé z EU uvidí tuto možnost v aplikaci Nastavení.

Alternativní platební možnosti

Apple také umožňuje aplikacím používat ve svých aplikacích alternativní platební možnosti a již není vyžadováno použití nákupu v aplikaci. Vývojáři, kteří distribuují aplikace prostřednictvím ‌App Store‌ a používají alternativní možnost platby, uvidí tříprocentní slevu na poplatcích. Vývojáři, kteří distribuují prostřednictvím alternativních obchodů a také využívají alternativní platební možnost, nebudou společnosti Apple platit žádné poplatky. Díky alternativním platbám lze nákupy digitálního zboží a služeb provádět přímo v aplikaci nebo si vývojář může vybrat odkazovat na svůj web. Apple vyžaduje, aby vývojáři používali známého a bezpečného poskytovatele.

Nastavení prohlížeče třetích stran

Po aktualizaci na iOS 17.4 se uživatelům z EU, kteří otevřou Safari, zobrazí vyskakovací okno, které jim umožní vybrat si výchozí prohlížeč ze seznamu nejoblíbenějších prohlížečů pro iOS.

Přístup k NFC

Platební aplikace a banky třetích stran mají přístup k NFC čipu v ‌iPhonu‌ v iOS 17.4 a mohou nabízet bezkontaktní platby přímo na ‌iPhonu‌ bez použití Apple Pay nebo aplikace Peněženka. Uživatelé si mohou nastavit výchozího poskytovatele bezkontaktních plateb, který se aktivuje na terminálech nebo při dvojitém stisknutí bočního tlačítka na ‌iPhonu‌.

Cloudové herní aplikace

Cloudové herní aplikace nyní mohou být k dispozici v ‌App Store‌ po celém světě, což znamená, že služby jako Xbox Cloud Gaming a Nvidia GeForce NOW mohou být nabízeny jako samostatné aplikace pro ‌iPhone‌ a ‌iPad‌. Dříve bylo možné požívat cloudové aplikace pouze přes web. Miniaplikace, minihry, chatboti a zásuvné moduly nyní také mohou používat systém nákupu v aplikaci.

Nové Emoji

Beta verze iOS 17.4 přidává nové emoji, mezi které patří limetka, jedlá hnědá houba, fénix, přetržený řetěz a další. Tyto emoji jsou součástí aktualizace Unicode 15.1, která byla schválena v září 2023.

Obecné změny

Zprávy pomocí Siri

Nastavení Automaticky odesílat zprávy v části Siri a vyhledávání bylo přejmenováno na Zprávy pomocí ‌Siri a existuje možnost nastavit ‌Siri‌ tak, aby četla příchozí zprávy v konkrétním jazyce, jako je španělština, francouzština, němčina, čínština a mnoho dalších. Změna neaktualizuje primární jazyk, ve kterém ‌Siri‌ poslouchá a na který reaguje, ale je omezena na přehrávání zpráv.

Podcasty a Hudba

Karty „Poslouchat nyní“ v aplikacích Apple Music a Podcasty byly přejmenovány na „Domů“.

Přepisy v aplikaci Podcasty

Aplikace Podcasty nyní nabízí přepisy, podobně jako fungují texty v aplikaci ‌Apple Music‌.

Safari

Adresa URL/vyhledávací panel v Safari je nyní širší než dříve.

Ochrana odcizených zařízení

V části Ochrana ukradeného zařízení v aplikaci Nastavení je nyní možnost vyžadovat bezpečnostní zpoždění vždy nebo pouze tehdy, když jste mimo známá místa.