Společnost Apple dnes oznámila významné změny v iOS 17.4, které uživatelům iPhonů a iPadů umožní stahovat a instalovat aplikace mimo App Store prostřednictvím alternativních obchodů s aplikacemi.



Alternativní obchody budou fungovat jako aplikace pro iOS, která je schopna instalovat další aplikace pro iOS na ‌iPhone‌ nebo ‌iPad‌. Každý vývojář může vytvořit obchod s aplikacemi, pokud splňují kritéria společnosti Apple. Apple vytváří nová rozhraní API pro vytváření obchodů s aplikacemi. Když vývojář odešle aplikaci společnosti Apple k distribuci, může si vybrat ‌App Store‌ nebo jakýkoli alternativní obchod s aplikacemi. Aplikace nainstalované prostřednictvím alternativních obchodů budou muset projít procesem notářského ověření, který zahrnuje bezpečnostní kontroly, což je způsob, jakým fungují aplikace pro Mac.

Apple nebude účtovat provizi za aplikace nainstalované prostřednictvím alternativních obchodů ani nebude účtovat provizi za alternativní platební systémy, které jsou také nyní k dispozici. Vývojáři mohou do své aplikace integrovat alternativní proces plateb, který uživateli umožní provést nákup v aplikaci, nebo mohou vývojáři odkazovat na své webové stránky, kde mohou uživatelé provést nákup. Vývojáři kteří se rozhodnou pokračovat v distribuci pod ‌App Store‌, zaplatí společnosti Apple sníženou provizi s novými podmínkami. Apple snižuje 30procentní provizi na 17 procent a 15procentní provizi za předplatné starší než rok a pro malé podniky klesne na 10 procent. Apple říká, že velká většina aplikací bude mít nárok na 10procentní provizi.

Vývojáři mají na výběr, zda se přihlásí k novým obchodním podmínkám v EU, nebo se budou držet podmínek ‌App Store‌ tak, jak jsou dnes. Apple věří, že povolení alternativních obchodů přinese velké riziko pro uživatele, ale opatření jsou zaměřena na co největší snížení rizika malwaru a dalších problémů. Automatizované notářské kontroly společnosti Apple budou vyhledávat známé viry a malware a navíc bude provedena základní kontrola zaměstnancem Apple, aby se zajistilo, že aplikace splňuje zásady platformy pro zabezpečení a soukromí.