Ať už vás zajímá, jak je na tom baterie vašeho MacBooku, nebo máte pravidelné problémy s výdrží baterie, můžete to snadno zkontrolovat v Nastavení. Přečtěte si, jak zjistit stav baterie MacBooku, tipy, kdy naplánovat výměnu, zjistit počet nabíjecích cyklů a další.



Moderní MacBooky jsou vybaveny bateriemi s dlouhou výdrží, ale stále jsou spotřební částí. Níže se budeme zabývat tím, jak zkontrolovat stav baterie. Podíváme se také na to, jak zjistit počet cyklů baterie a kdy může být čas na výměnu baterie.

Jak zjistit stav baterie MacBooku

  • Otevřete na svém MacBooku aplikaci Nastavení systému.
  • Na postranním panelu vlevo vyberte Baterie.
  • Nyní klikněte na „i“ vedle položky Stav baterie.
  • Aktuální stav baterie je zobrazen nahoře.
  • Jako druhý se zobrazí aktuální stav baterie (kapacita).

A chcete-li zobrazit aktuální počet cyklů baterie, přejděte do Nastavení systému > Informace > Systémová zpráva > Napájení > Informace o kondice baterie.

Kdy byste měli vyměnit baterii MacBooku?

Když vaše baterie klesne pod 80 % své původní kapacity, možná budete chtít zvážit její výměnu. Totéž platí, pokud se zobrazí varování o zhoršeném stavu baterie nebo pokud baterie neudrží nabití. V části Stav baterie zobrazené výše by se mělo zobrazit varování, pokud je stav baterie zhoršený a pokud to způsobuje problémy, jako jsou neočekávané vypnutí nebo neschopnost udržet její výkon. Apple říká, že většina moderních baterií MacBooků je navržena tak, aby si zachovala až 80 % své původní kapacity při 1000 úplných nabíjecích cyklech při provozu za normálních podmínek. V mnoha případech můžete nadále používat baterii MacBooku výrazně pod 80 % kapacity, ale výkon a další se mohou snížit.