Dnes 24. ledna je to 40 let od chvíle, kdy Steve Jobs představil Macintosh, první úspěšný počítač s grafickým uživatelským rozhraním. Původní Macintosh popularizoval počítačovou myš, která uživatelům umožňovala ovládat ukazatel na obrazovce.



Tato metoda počítačové navigace byla pro většinu lidí v té době stále nová, protože osobní počítače v této době měly typicky textová rozhraní příkazového řádku ovládaná klávesnicí. Výňatek z tiskové zprávy společnosti Apple v roce 1984: „Uživatelé sdělují Macintoshi, co má dělat, pouhým pohybem „myši“ – malého ukazovacího zařízení – pro výběr z funkcí uvedených v nabídkách a reprezentovaných obrázkovými symboly na obrazovce. Uživatelé již nejsou nuceni pamatovat si dlouhé a matoucí klávesové příkazy běžných počítačů. Výsledkem je snadné použití a výrazné zkrácení doby učení. Ve skutečnosti je Macintosh stolní zařízení, které uživatelům nabízí užitečné vlastnosti a kreativitu s jednoduchostí.“ Apple uvedl, že obvykle zabere jen několik hodin, než se naučíte s ním pracovat, a nabízel to, co jsou nyní základní funkce počítače, jako je plocha s ikonami, možnost používat více programů v oknech, rozbalovací nabídky a kopírování a vkládání.

Citace od Jobse v tiskové zprávě společnosti Apple: „Macintosh se snadno vejde na stůl, a to jak z hlediska stylu ovládání, tak i fyzického provedení. Zabírá přibližně stejné množství místa na stole jako kus papíru. Umožňuje nahlížet na myšlenky a vztahy novými způsoby. Macintosh zvyšuje nejen produktivitu, ale také kreativitu.“ Mezi klíčové specifikace a funkce patřil 8 MHz procesor, 128 KB RAM, 400 KB disketová mechanika pro ukládání a porty pro připojení tiskárny a dalšího příslušenství. Úplnou tiskovou zprávu společnosti Apple lze nalézt na webu Stanfordské univerzity.