Nejvyšší soud Spojených států dnes odmítl vyslechnout samostatné žádosti společností Apple a Epic Games v jejich dlouhodobém vzájemném soudním sporu ohledně pravidel App Store.



Apple podal žádost v září 2023 a požádal Nejvyšší soud, aby vyslechl jeho odvolání ohledně části jeho právního sporu, který byl rozhodnut ve prospěch společnosti Epic. Nejvyšší soud také odmítl vyslechnout žádost společnosti Epic Games, aby v případu rozhodl. Nejvyšší soud byl posledním krokem pro ‌Epic Games‌ poté, co na začátku tohoto roku prohrála odvolání. Odvolací soud pro devátý obvod v dubnu 2023 se postavil na stranu nižšího soudu a rozhodl, že pravidla App Store společnosti Apple neporušují antimonopolní zákony.

Spor mezi společnostmi Apple a Epic sahá až do roku 2020, kdy se společnost Epic snaží změnit pravidla App Store společnosti Apple, která vyžadují, aby nákupy obsahu v aplikacích pro iOS procházely přes Apple, což znamená snížení příjmů o 15 až 30 %. V několika kolech sporu Apple vyhrál ve všech bodech, s výjimkou jediného, který se týkal pravidla Apple „anti-steering“. V červenci 2023 soudce rozhodl, že Apple nemusí měnit své zásady. V důsledku dnešního rozhodnutí Nejvyššího soudu platí předchozí rozsudky a Apple nemusí měnit pravidla, ale bude muset vývojářům umožnit, aby mohli informovat uživatele o dalších možnostech nákupu mimo ‌App Store‌.